NASTAVAK POLEMIKE

Đikić odgovorio na kritike: “Koliko neiskrenosti kod Alemke Markotić, sve je znala o našem pismu”

P. N.

Foto Dubravka Petric/PIXSELL

Foto Dubravka Petric/PIXSELL

Ona se oglušila i na e-mail i na SMS, a sada priča da nije dobro kad netko kritizira. Koliko neiskreno... Mi ne kritiziramo, mi pomažemo savjetima", rekao je Đikić.Nakon reakcije Stožera na apel znanstvenika Ivanu Đikiću je za portal Index.hr komentirao te reakcije.


“Naglasili smo da je iskrenost u komunikaciji glavni faktor našeg zajedničkog uspjeha u borbi protiv covida-19 u Hrvatskoj. U komunikaciji članova Stožera me najviše zabrinjava neprihvaćanje točnih znanstvenih podataka i očiglednih opasnosti u koje ulijećemo s potpuno nezaštićenim pučanstvom i gospodarstvom. Apel znanstvenika bio je glas razuma i informiranosti građana kao i naše odgovornosti da obavijestimo sve o našim saznanjima”, rekao nam je Đikić.


“Među potpisnicima su i vodeći epidemiolozi, ali i klinički infektolozi u Hrvatskoj, pa i četvero liječnika iz Infektološke klinike kolegice Markotić. Posebno treba naglasiti da su među potpisnicima i vodeći virolozi Hrvatske. Činjenica da Stožer ima samo jednog kliničara i niti jednog virologa je zabrinjavajuća jer je njihovo znanje u ovom trenutku limitirano. Upravo radi toga bi trebali čuti dobronamjerne savjete i surađivati s vrhunskim stručnjacima iz Hrvatske i svijeta”, poručio je naš znanstvenik u odgovoru Stožeru.


Brojevi nisu niski
“Neiskrenost u komunikaciji od strane Stožera traje već zadnjih mjesec dana jer brojni članovi javno govore kako su brojevi niski u Hrvatskoj, bolji nego u drugim zemljama. Oni znaju da to nije istina jer ih podaci koje imaju demantiraju. Mi danas imamo brojeve koji su među najgorima u cijeloj EU (preko 1100 novozaraženih na 100 tisuća staovnika, nevjerojatno kad se sjetimo proljeća). Ta agonija traje već zadnjih par tjedana samo radi neodgovornosti vlade i nepoduzimanja pravilnih mjera”, poručio je Đikić.


“I danas se nastavlja s manipulativnom komunikacijom”


“Nažalost s takvom manipulativnom komunikacijom nastavlja se i danas. Čudno je slušati kako se članovi Stožera hvale time da ‘napokon’ imaju komunikaciju između bolnica u Varaždinu i Zagrebu. Pa takvu vrstu komunikacije smo očekivali još od ožujka ove godine. Oni bi trebali priznati da se puno toga ne ostvaruje, posebno od onog što je napisano u stručnom apelu”, rekao je Đikić za Index,


“Smeta me nedostatak kolegijalnosti i iskrenosti kod Alemke Markotić”


“Stožer bi u profesionalnoj i normalnoj komunikaciji sa stručnjacima mogao dobiti pomoć. Mi im i dalje nudimo ruke suradnje i pomoći. Potrebna je jedino iskrenost s obje strane. Upravo to me smeta kod kolegice Alemke Markotić, nedostatak kolegijalnosti i iskrenosti. Ona je izjavila jučer da nije vidjela apel”, rekao je Đikić.


Neiskrenost Alemke Markotić


“Njoj smo poslali apel da ga potpiše i prije nego je poslan u medije. Osobno sam joj poslao SMS da ju zamolim da shvati da je ovo izraz velike zabrinutosti i da bi nam se kao stručnjakinja trebala pridružiti da zajedno s drugim stručnjacima podržimo točne podatke i pomognemo Stožeru. Ona se oglušila i na e-mail i na SMS, a sada priča da nije dobro kad netko kritizira. Koliko neiskreno… Mi ne kritiziramo, mi pomažemo savjetima”, rekao je Đikić.


“Šarada o ‘sukobu znanstvenika’ je pripremljena u medijskoj kuhinji vlade”


“Važno je također da javnost zna da je cijela ova šarada o nekakvom ‘sukobu znanstvenika’ pripremljena u medijskoj kuhinji vlade da bi se izbjegli odgovori na točna pitanja. Nema sukoba među znanstvenicima, nego se radi o pobuni znanosti protiv loših politika i praznovjerja. Simptomatično je da samo tri savjetnika premijera Plenkovića i dalje brane neobranjivu politiku vlade RH, dok se sedam savjetnika zalaže za znanstveni pristup. U znanosti ne postoji ‘oni se ne mogu dogovoriti’ ili ‘teško je znati kada svi govore različito’.


To su politički spinovi, što se više laže u medijskom prostoru, to je veća zbunjenost ljudi. A jedino što informirani građanin treba je biti educiran da razlikuje točne podatke od lažnih spinova. Znanost je bazirana na podacima. Zaključci se mogu mijenjati, ali uvijek u skladu s podacima. Zato nije bitno tko govori, nego što nam kazuju podaci.”