Digitalna polica auto osiguranja odsad dostupna svim vozačima, evo što to znači

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerZAGREB Digitalna polica auto osiguranja odnedavno je dostupna vozačima u Hrvatskoj i mogu je ugovoriti u svim osiguravajućim kućama koje se bave tom vrstom osiguranja, a omogućava brzi protok informacija i kvalitetnije podatke, istaknuto je u utorak na predstavljanju te police u sjedištu Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).


Inicijator projekta digitalne police osiguranja od automobilske odgovornosti je HUO, a partneri su Centar za vozila Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), a uključuje sve osiguravatelje, što je predsjednik Upravnog odbora HUO-a Slaven Dobrić označio velikim postignućem.


“Digitalna polica omogućava provjeru postojanja police obveznog auto osiguranja u realnom vremenu prilikom registracije vozila, bez potrebe za donošenjem police osiguranja u tiskanom ili nekom printanom obliku. Time smo postigli i brži protok informacija, poboljšanje kvalitete podataka, jer će ih sad biti i više nego ih je u dosadašnjim policama, a štitimo i prirodne resurse s manje papira”, kazao je Dobrić.
Objasnio je da se sada takva polica može ugovoriti online i kada vozači dođu na registraciju u stanice za tehnički pregled vozila ta polica je već u sustavu, što će značiti i uštedu njihovog vremena te praćenje točnosti podataka u realnom vremenu.


“U Hrvatskoj je u 2018. bilo izdanih nešto malo više od 2 milijuna polica od auto odgovornosti, a kod njih oko 20 tisuća utvrđene su greške u prepisivanju podataka sa police u sustav, te vjerujemo da se to sada s digitalnim policama neće događati, jer se i ne mora više ništa prepisivati s papirnate police”, istaknuo je pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić.


Naglasio je da je taj projekt već prošao testnu fazu te je u primjeni, kao i da se već pokazuje da su korisnici zadovoljni.


“Sve to ne bi bilo izvedivo bez velikog angažmana HUO-a i osiguravajućih kuća, ali i MUP-a i njegovog odjela za osiguranje automobila. Nadamo se da će za idućih pet godina u postupku registracije i osiguranja vozila biti jako malo odnosno minimalno papira, jer se sve naše službe, stanice i sustavi digitaliziraju, nadograđuju i unapređuju”, poručio je Pejić.


Novi digitalni način izdavanja pa i kontroliranja polica osiguranja automobila putem mobilnih uređaja kojim su opremljeni policajci, pozitivnim je komentirao i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataja, napominjući da podražavaju sve projekte koji poboljšavaju poslovne procese.


Digitalna polica, kako je istaknuto, vrijedi kao i papirnata u slučaju kada vozilo zaustavi policija i traži dokumente, a u toj situaciji dovoljno ju je imati na mobitelu, u mailu ili sl.


Po iznijetim podacima, prosječna cijena police od automobilske odgovornosti u Hrvatskoj je sada oko 120 eura, a u zadnjih pet godina cijena je pala 35 do 40 posto.


Od 1. srpnja 2020. zelena karta postaje bijela


Na današnjem je predstavljenu najavljeno i da tzv. zelena karta, koja se dobije uz registraciju vozila, od 1. srpnja iduće godine postaje bijela, kako bi se i nju moglo izdavati online.


Direktor HUO-a Hrvoje Pauković ističe da je sustav zelene karte međunarodni sustav priznat i puno šire izvan Europe te se očekuje da će se novom bijelom bojom pojednostaviti stvari, čak i time što izdavatelji više zbog toga neće morati nabavljati zeleni papir.