Zoran Vakula

DHMZ upozorava na opasnost od hladnog vala, minusi će tijekom noći biti dvoznamenkasti. Zatopljenje tek idući tjedan

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Do ponedjeljka još hladnije, osobito u gorju, uz najnižu temperaturu većinom između -15 i -11 °C, a ni tijekom dana neće biti u "plusu"HRT-ov meteorolog Zoran Vakula upozorava na opasnost od hladnog vala u idućih nekoliko dana.


“Premda će i sljedećih dana uz djelomice sunčano vrijeme biti mjestimičnih naleta snježnih oborina – za mnoge je glavna vijest hladnoća, koja bi nekima mogla prouzročiti i tegobe, posebice onima koji su izvan svojih domova. Temperaturni “minusi” bit će česti – čak i na većini Jadrana, te još veći nego prošlih dana, ponegdje na kopnu i cjelodnevni, a tijekom noći i jutra i dvoznamenkasti, ne samo u gorju. Stoga su stručnjaci DHMZ-a za mnoga područja objavili umjerenu opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje, a za neka područja čak i veliku, osobito u nedjelju i ponedjeljak”, kaže Vakula.


Ističe da je ovo jedno od najhladnijih razdoblja ove zime, s temperaturom zraka posvuda nižom od prosječne, a ponegdje će, kao primjerice na Jadranu, najviša dnevna temperatura biti samo oko prosječne najniže jutarnje za sredinu siječnja. Južina i osjetno zatopljenje, dodaje, stižu sljedeći tjedan.
Do ponedjeljka još hladnije, osobito u gorju, uz najnižu temperaturu većinom između -15 i -11 °C, a ni tijekom dana neće biti u “plusu”. U ostatku unutrašnjosti ujutro uglavnom između -10 i -5 °C, a uz promjenjivu naoblaku i mjestimične nalete snijega poslijepodne oko 0 °C, u Istri i Dalmaciji od 3 do 5 °C.


Osim pada temperature, ujutro često samo na oko -1 °C, na Jadranu će osjećaj hladnoće pojačavati i bura, u većini mjesta vjerojatno najjača u subotu. No dojam vremena vjerojatno će mnogima barem malo poboljšavati mnogobrojni sunčani sati, osobito u subotu. Od nedjelje slijede prolazna naoblačenja uz mogućnost slabih oborina, piše HRT.