Skromno

Detalji Milanovićeve inauguracije: Bit će 50 ljudi, lentu neće nositi, a izgovorit će “Tako mi Bog pomogao”

P. N.

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Sam čin inauguracije trebao bi trajati oko 45 minuta do najviše sat vremena. Milanovića će na Pantovčaku dočekati Kolinda Grabar-Kitarović, potom će se sama inauguracija, potvrđeno nam je, odviti u svečanoj dvorani u prizemlju Vile ZagorjeInauguracija izabranog predsjednika Zorana Milanovića bit će održana 18. veljače točno u 12 sati u svečanoj dvorani Ureda predsjednice na Pantovčaku, na njoj će biti oko 50 ljudi, a sve bi trebalo trajati oko 45 minuta do sat vremena, doznaje Jutarnji list.


Među njima će biti točno 38 uzvanika i još 13 sudaca Ustavnog suda na čelu s predsjednikom Miroslavom Šeparovićem. Među gostima će svakako biti predsjednik Vlade Andrej Plenković i četvorica njegovih potpredsjednika – Davor Božinović, Zdravko Marić, Damir Krstičević i Predrag Štromar, kao i Predsjedništvo Hrvatskog sabora, u kojem su predsjednik Gordan Jandroković te potpredsjednici Milijan Brkić (HDZ), Željko Reiner (HDZ), Furio Radin (talijanska nacionalna manjina), Božo Petrov (Most) i Siniša Hajdaš Dončić (SDP). Bit će tu i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, ali i bivši predsjednici Republike – Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović i Stjepan Mesić, kao i predsjednik HAZU Velimir Neidhardt. Milanović će zvati i članove svojeg izbornog stožera, njih petnaestak, uz njega će biti i supruga Sanja Musić Milanović, majka Gina, a moguće i dvojica sinova, piše Jutarnji list.


Sam čin inauguracije trebao bi trajati oko 45 minuta do najviše sat vremena. Milanovića će na Pantovčaku dočekati Kolinda Grabar-Kitarović, potom će se sama inauguracija, potvrđeno nam je, odviti u svečanoj dvorani u prizemlju Vile Zagorje, a Milanović bi na kraju ceremonije trebao svoju prethodnicu dopratiti do automobila kojim će se odvesti s Pantovčaka. 
Dio svečanosti bit će prisezanje na Ustav RH pred predsjednikom Ustavnog suda. Milanović će, doznaje se, izgovoriti rečenicu “Tako mi Bog pomogao”, intonirat će se hrvatska himna, a o eventualnim dodatnim glazbenim točkama, kažu sugovornici, još se razgovara. Milanović, kako je već najavio, neće nositi predsjedničku lentu, neće biti garde ni straže.


Dosadašnje inauguracije koštale su oko 600.000 kuna, za ovu se čak osiguralo 650.000 kuna, ali će se taj novac prenamijeniti, donosi Jutarnji list.