Sporna naknada

Deset kuna posvađalo sindikate nastavnika: “Ljudi nas zovu cijeli dan…”

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija, Arhiva NL

Ilustracija, Arhiva NLRIJEKA – Nakon što su se članovi Sindikata Preporod pohvalili da su na sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja upozorili na goruće probleme u školstvu, među koje su ubrojili i odvijanje nastave prema modelu C te problem izostanka refundiranja osobnih troškova učitelja i nastavnika, jučer se na taj školski sindikat obrušio Sindikat hrvatskih učitelja, i to zbog ideje da se učiteljima s 10 kuna dnevno refundiraju troškovi električne energije, grijanja, interneta i telefona.


Naime, pozivajući se na primjere rješenja iz Švicarske, Nizozemske i Austrije, Preporod je predložio da se za vrijeme održavanja online nastave učitelju i nastavniku, ali i radnicima iz reda nenastavnog osoblja ako im je poslodavac naložio obavljanje njihovih poslova online putem, plati 10 kuna dnevno.


Međutim, ta ideja nije naišla na odobravanje ne samo Sindikata hrvatskih učitelja, nego ni velikog broja prosvjetara te roditelja koji su ogorčeno, kažu u Sindikatu hrvatskih učitelja, jučer nazivali taj sindikat te ističu da je Preporod ponizio struku za 10 kuna.
– Zbog minute medijske pažnje Željko Stipić unakazio je stvarne potrebe prosvjetara i probleme u sustavu koje je doista potrebno i riješiti. Ovako postavljenim zahtjevom za 10 kuna za prosvjetare ponovo je ugrozio dignitet struke i svjesno stvorio animozitet javnosti. Smatramo da je potrebno razdvojiti pitanja koja se tiču svih radnika u Hrvatskoj od pitanja koja se tiču samo sustava odgoja i obrazovanja, kao što su pitanja dodatnog zapošljavanja pomoćno-tehničkog osoblja, naknade za rad iznad norme itd.


Dakle, neka od pitanja koja treba riješiti za sve radnike u Hrvatskoj tiču se pitanja naknade za samoizolaciju, a što direktno utječe na njihova primanja i budžet čitavih obitelji. Stoga i dalje ističemo potrebu za reguliranjem veće naknade za samoizolaciju i bolovanja radi njege djeteta. Rješavanje tog pitanja zatražili smo za sve radnike u Hrvatskoj, neovisno o tome jesu li oni liječnici, prodavači, autolimari ili učitelji, ističu u Sindikatu hrvatskih učitelja.


Također dodaju da su pitanja koja se tiču svih radnika koji rade od kuće, neovisno o radnom mjestu, pitanje refundacije troškova te pitanje diskonekcije.