DRUGI VAL

Danas u Hrvatskoj rekordnih 219 zaraženih, dvoje preminulih i najveći broj aktivno oboljelih

P. N.

Foto D. Puklavec PIXSELL

Foto D. Puklavec PIXSELL

Do danas su ukupno testirane 142.124 osobe, od toga 1653 u posljednja 24 sataDanas je u Hrvatskoj evidentirano 219 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite i to je rekordno veliki broj zaraženih u jednom danu.


Najveća je brojka dosad bila zabilježena prije tjedan dana kada je evidentirano 210 novooboljelih.


Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas je ukupno 1520, što također predstavlja crni rekord u broju aktivnih slučajeva.
Među njima su 122 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata.


Dvije osobe su preminule.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 7074 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 168 preminulo, a 5386 se oporavilo.


U samoizolaciji je trenutno 5459 osoba.


Do danas su ukupno testirane 142 124 osobe, od toga 1653 u posljednja 24 sata.


Capak: Pustili smo turizam


“U Zagrebu se uglavnom radi o ljudima koji su se vratili s godišnjih odmora, o mlađim osobama koje su boravile po velikim okupljanjima, s time da se uglavnom radi o blagim kliničkim slikama, što je dobro. I dalje imamo svega 120 hospitaliziranih što je povoljna brojka. Kliničke slike su blaže i to je dobra vijest, ali brojke su nam velike. To je posljedica toga što smo pustili sve aktivnosti, a i turizam je i dalje u tijeku”, kazao je Krunoslav Capak, prenosi N1.


Istaknuo je da nema žaljenja za popuštanjem mjera jer su o svemu pažljivo promislili:


“Prošli tjedan smo tri dana zaredom donosili sve strožije mjere i mislimo da smo našli dobar balans. Oni kojima smo zatvorili klubove i kafiće nisu zadovoljni, a neki su htjeli da se već ranije to zatvori da se sačuva obiteljski turizam.”


Dosad nije bilo zaraza na većim okupljanjima koja su pažljivo organizirana, poput izbora ili proslave Oluje. Za slučaj proslave Velike gospe u Sinju rekao je: “Za Veliku gospu je još prerano govoriti. U Sinju se dogodio nesretan slučaj, pala je kiša pa su vjernici ušli u crkvu, to se nije moglo pažljivije isplanirati, a posljedice još ne znamo. Ali ono što smo orgnizirali, prošlo je relativno dobro. Dolazi puno mladih ljudi, ne može se razgovarati da se ne dođe blizu pa dolazi do prijenosa.”


Uvoz korone je tu


Pojasnio je i svoju raniju izjavu o odnosu sa susjednim zemljama: “Uvoz korone postoji. Imali smo ga i mi na početku. Ako pogledate kartu Europe u odnosu prema građanima Hrvatske, većina Europe je zelena. Postoji samo nekoliko zemalja koje su uvele strože mjere – Nizozemska već ranije, Austrija, Italija i Slovenija sad razmatra tu mogućnost.


Kad sam dolazio me zvao g. Krek, kolega iz Ljubljane, pa sam rekao da ću ga nazvati iza intervjua. Prije dva dana je rekao da prema brojkama još uvijek ne spadamo u kategoriju iznad 40, ali hoće li slovenska politika donijeti odluku, ne znam, oni imaju na to pravo”, rekao je Capak.


Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 199 novih slučajeva oboljelih od koronavirusa.