Vremenska prognoza

Danas stiže kratka, ali žestoka promjena vremena: Moglo bi doći i do jedne neobične pojave za veljaču

P. N.Južini i iznadprosječnoj toplini bliži se kraj. Barem nakratko. Već do kraja utorka nad Hrvatsku i okolicu doći će osjetno hladniji i vlažniji zrak pa će se vrijeme stubokom promijeniti. Naglo, ponegdje i žestoko i bučno, ali uglavnom kratkotrajno! Oborina će biti raznolikih – većinom kiše, mjestimice i u obliku pljuskova praćenih munjama i gromovima, a većinom u gorju padat će i snijeg. Valja spomenuti kako je mjestimice moguća i tuča – relativno rijetka pojava u ovo doba godine, ali ne i neobična ako se zna da je temperatura zraka prošlih dana u mnogim krajevima bila rekordno visoka, primjerenija travnju nego kraju siječnja i početku veljače.


No, češće i mnogima veće nevolje stvarat će vjetar – umjeren i jak, gdjegod i na kopnu s olujnim udarima – u početku još jugozapadni i jugo, zatim sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu i često jaka i olujna bura.


Mirnije i ponovno stabilnije vrijeme imat ćemo od četvrtka! A ponovno i jutarnje temperaturne “minuse”, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.
U istočnoj Hrvatskoj u utorak sredinom dana i poslijepodne treba računati na kišu, a mjestimice može biti i grmljavine pa i tuče. Jutarnja će temperatura biti između 7 i 10 °C, a najviša dnevna od 14 do 18 °C. U drugome dijelu dana, kada će jugozapadni vjetar okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni, slijedi zahladnjenje. Okretanje vjetra predviđa se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također u razdoblju između 10 i 14 sati biti kiše te mjestimičnih pljuskova, lokalno moguće uz tuču. Temperatura će od jutarnjih 6 do 10 °C, prijepodne porasti do vrijednosti između 11 i 16 °C, a poslijepodne će biti hladnije. U gorju će nakon jugozapadnjaka popodne zapuhati sjeveroistočni i sjeverni vjetar s kojima će stići hladniji zrak pa će kiša prijeći u susnježicu i snijeg u predjelima iznad 600 metara. Sredinom dana mogući su i pljuskovi s grmljavinom, ne samo u gorju, nego i na sjevernom Jadranu, gdje će nakon juga i jugozapadnjaka vjetar okrenuti na sjeverozapadni, navečer pak na buru, koja će jačati. 


Malo će kiše ili poneki pljusak pasti i u Dalmaciji, rijetko uz grmljavinu. U prvom dijelu dana puhat će jugo, potom jugozapadni i zapadni vjetar, pa sjeverozapadni, a prema kraju dana bura. More najprije malo valovito, zatim umjereno valovito pa i valovito. Temperatura će danju porasti do vrijednosti između 13 i 18 °C. Podjednaka će temperatura biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će uz dosta oblaka mjestimice biti kiše, pa i u obliku pljuska, posebno poslijepodne i navečer, kada će puhati sjeverozapadnjak i bura. Prije toda će biti juga, mjestimice i jakog.”


Od srijede na kopnu sunčanije i hladnije, samo u srijedu uz mogućnost za mjestimice kratkotrajnu kišu, uglavnom u gorju i snijeg. Pritom u srijedu još i vjetrovito uz jak i olujan sjeverac. Prema kraju tjedna povećava se vjerojatnost za ponovni porast temperature. Hladnije, uz dosta sunca, od srijede će biti i na Jadranu. U srijedu još uz više oblaka može mjestimice pasti malo kiše, a dan će obilježiti bura i sjeverni vjetar, koji će imati olujnih, mjestimice i orkanskih udara. Bura će u četvrtak oslabjeti, a potkraj tjedna može opet biti juga, s kojim će porasti vjerojatnost za kišu.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.