Prije roka

Danas se otvara puni profil Istarskog ipsilona

Orjana Antešić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Premijer i ministar stižu na svečano otvaranje nove dionice autocesteDanas će se pustiti u promet dodatnih 13 kilometara punog profila Istarskog ipsilona, od Cerovlja do Lupoglava.


Na svečanosti tim povodom bit će nazočan predsjednik Vlade Andrej Plenković i resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji će se prilikom ovog posjeta Istri sastati i s novim buzetskim gradonačelnikom Damirom Kajinom, a premijer će obići i tvornicu P.P.C. Buzet – Cimos ljevaonica Roč.


Otvaranje nove dionice autoceste označava završetak punog profila Istarskog ipsilona do čvora Lupoglav – tunela Učka, a navedena dionica dio je Pod-faze 2B2-1 u koju je do sada uloženo 1,5 milijardi kuna.
Ova faza dovršena je čak četiri mjeseca prije roka unatoč utjecaju pandemije, ali i zahtjevnosti same dionice koja ima veliki broj objekata i vijadukata duljine više od dva kilometra.


Otvorenje punog profila između Pazina do Učke prije samog vrhunca ove turističke sezone dodatno će utjecati na protočnost prometa, a time i brži dolazak turista do krajnje destinacije.


Upravo se na dionici od Pazina do Matulja bilježi najveći promet, na kojoj prosječni godišnji promet premašuje 10.000 vozila dnevno, dok je ljeti u pitanju i više od 15.000 vozila.