Uz maršala Tita...

DAN MLADOSTI U KUMROVCU Mesić: Da su kvislinzi položili oružje kad je Njemačka kapitulirala, ne bi bilo Bleiburga

Zlatko Crnčec

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Ništa se od toga ne bi dogodilo da su na vrijeme kapitulirali. I došlo je i do osvete. Ja ne opravdavam nikakvu osvetu. Ali ako netko četiri godine ubija kako misli očekivati da će to sve skupa onda proći kao, je li, susret časnih sestara.Između deset i 15 tisuća ljudi iz gotovo svih zemalja bivše Jugoslavije okupilo se danas u Kumrovcu na „Danu mladosti i radosti“ kako bi obilježili godišnjicu rođenja predsjednika i osnivača nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita. Kao i prijašnjih godina najvažniji govornik bio je zadnji predsjednik predsjedništva SFRJ i predsjednik Hrvatske u dva mandata Stjepan Mesić.


– Ima onih koji na dan pobjede idu na mjesta gdje je kvislinška vojska kapitulirala. Sasvim je jasno što se dogodilo. Kvislinzi su položili oružje, ali ne kad su trebali. Trebali su posložiti oružje kada ie oružje položio treći rajh. Međutim, nastavili su dalje rat. Preko 1.500 partizana je poginulo. Preko 3.500 je ranjeno. Ništa se od toga ne bi dogodilo da su na vrijeme kapitulirali. I došlo je i do osvete. Ja ne opravdavam nikakvu osvetu. Ali ako netko četiri godine ubija kako misli očekivati da će to sve skupa onda proći kao, je li, susret časnih sestara. Ni jedan zločin ne opravdavam. Ali moramo se staviti u tu situaciju, kakvo je bilo raspoloženje nakon tolikih ubijanja, nakon 40 logora, nakon Jadovnog, nakon Gradiške, nakon Jasenovca. Tamo su bili ubijani oni koji ništa nisu bili krivi. Ali mnogi na Bleiburgu su bili krivi na one u Jasenovcu i za one u Jadovnu i za one u Gradiški, rekao je Mesić.


Član Radničke fronte Aleksandar Dolić naglasio je da se „državni represivni aparat kao i nebrojeno puta u povijesti zloupotrebljava u svrhu zaštite postojećeg kriminalnog društvenog političkog i ekonomskog poretka u takozvanoj Republici Hrvatskoj“.
– Policija KZŽ-a napravila je pritisak na organizatore ovog skupa zahtijevajući da se se zabrane sve zastave sa socijalističkom i komunističkim obilježjima, rekao je Dolić., Dodao je da je „broj navodnih branitelja je porastao na preko pola milijuna s tendencijom neprekidno rasta“.


– Troškovi njihovog višedecenijskog nacionalističkog dokoličarenja uz obilate količine alkohola, janjetine, prasetine, se u predizbornoj sezoni ciklički intenziviraju i prelamaju preko leđa radničkog naroda čije interese ti isti nacionalisti navodno štite, rekao je Dolić.


snimio Darko Jelinek


snimio Darko Jelinek