Saborska rasprava

Dalija Orešković: Politika je izobličila sustav; postoji ukorijenjenost koruptivnih struktura vlasti okrenutih sebi

Hina

NL arhiva

NL arhiva

U raspravi slobodnim govorima u Saboru Orešković je također ustvrdila kako postoji ukorijenjenost koruptivnih struktura vlasti okrenutih sebi, a ne potrebama građana te da je uspostavljen sustav osmišljen u korist velikih političkih stranaka. To je glavni razlog iseljavanja građana i demografskog sloma, rekla je, založivši se za reformu lokalne samoupraveZastupnica Dalija Orešković (Klub Centar-Glas) ustvrdila je u četvrtak kako je u Hrvatskom saboru politika izobličila sustav, jer ne postoji volja da se stvari mijenjaju, rekavši da daje podršku progresivnim snagama na lokalnim izborima koje to i takvu vlast žele promijeniti.


U raspravi slobodnim govorima u Saboru Orešković je također ustvrdila kako postoji ukorijenjenost koruptivnih struktura vlasti okrenutih sebi, a ne potrebama građana te da je uspostavljen sustav osmišljen u korist velikih političkih stranaka. To je glavni razlog iseljavanja građana i demografskog sloma, rekla je, založivši se za reformu lokalne samouprave. Orešković tvrdi da ‘nedostaje svijesti birača’ o vlastitoj snazi i da je svaka vlast smjenjiva.


Marija Selak Raspudić (klub Mosta) zatražila je revidiranje epidemioloških mjera i u Hrvatskom saboru te da se zastupnicima omogući aktivnije sudjelovanje u raspravi, a ne da ih se, kaže, stalno opominje kao “zločestu djecu”. Sabor bi trebao biti mjesto argumentirane i kvalitetne rasprave, trebamo smanjiti fotelje, biti više na korist građanima, poručila je.
Po njezinom mišljenju saborski odbori trebaju zauzimati stajališta i davati prijedloge, a da bi njihovi predsjednici na plenarnoj sjednici Sabora trebali aktivno zastupati stajališta odbora. Selak Raspudić kaže i kako Vlada i ministarstva ne odgovaraju na zastupnička pitanja ili to čini s velikim zakašnjenjem. Kako zastupnici mogu raditi svoj posao bez informacija koje im se uskraćuju, upitala je dodavši kako ministri često ne dolaze u Sabor braniti zakonske prijedloge ili odlaze usred rasprave.


Marijan Pavliček (klub Hrvatskih suverenista) ocijenio je da je Hrvatska ‘demografski slomljena’, i da je to poraz svih nas, a osobito vladajućih. “Slavonija je izgubila 300.000 stanovnika, a da ni dan danas nemamo  strategiju demografske obnove. Potrebne su svekolike reforme, među kojima i  sustava lokalne samouprave koji je neodrživ”, rekao je Pavliček, dodavši da općine koje nisu samoodržive nemaju svrhu postojanja. Izrazio je nadu u donošenje modela koji će omogućiti ravnomjerni razvoj Hrvatske


Zdravka Bušić (klub HDZ-a) podsjetila je na veliku pomoć iseljenih Hrvata koji su oduvijek pomagali domovini kada joj je bilo najteže, u doba stvaranja samostalne hrvatske države i Domovinskog rata pa tako i potresom pogođenih područja.


Vesna Nađ (klub SDP-a) založila se za kvalitetnije i trasnparentije reguliranje lobiranja predloživši da Ministarstvo pravosuđa izradi zakonski prijedlog i uputi ga u javnu raspravu. Lobiranje u Hrvatskoj odmah asocira na korupciju i nalazi se u sivoj zoni, budući nije pravno regulirano, upozorila je.