Istraživanje javnog mnijenja

CRO Demoskop: Pelješki most pogurao Butkovića, ali ne i HDZ. Milanović ponovno dobio najnižu ocjenu

P. N.

Foto RTL

Foto RTL

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za kolovoz. Detalje ima Tomislav JelinčićOtvaranje Pelješkog mosta, inflacija i problemi s cijenama energenata bile su najvažnije teme prethodnog mjeseca.


Promocija plus je za RTL provjerila kakve su preferencije birača u kolovozu i kako stoji nova stranka u Saboru, ali i kako su građani ocijenili povijesno otvaranje mosta?


 
Rejting stranaka


 


Rezultat Socijaldemokrata je itekako iznenadio, a povijesno spajanje Hrvatske pogurao je neke političare, no ne i HDZ.


 


HDZ je doduše i u kolovozu prva opcija hrvatskih birača, ali prvi put u četiri mjeseca u padu.  Nalaze se na vrhu ljestvice rejtinga stranaka s izborom od 27,1 posto (srpanj 27,3 posto). U padu su i ostali na ovom političkom tronu, i SDP (kolovoz 16,1 posto – srpanj 17,5 posto) i Možemo, koji su sve dalje od vladajuće stranke. Platforma Možemo! je zadržala treće mjesto s izbornom potporom od 10,6 posto u kolovozu (srpanj 11,6 posto).


 


Da su izbori provedeni početkom kolovoza HDZ bi bio relativni izborni pobjednik, s velikom prednosti ispred glavnog konkurenta, SDP-a ali i ostatka političke konkurencije.


 


Mostova se izborna podrška zadržala na prošlomjesečnoj razini (8,4 posto), bori se s trendom pada za razliku od Domovinskog pokreta koji peti mjesec u nizu nastavio s laganim rastom izbora (od 4,7 posto u travnju do kolovoza 5,8 posto).


Kod vodeće petorke samo je jedan međumjesečni dobitnik u odnosu na srpanj – Domovinski pokret  (0,4 postotna boda).


 


Sve ostale stranke ispod su izbornog praga, CENTAR (1,9 posto), HSS i FOKUS (1,3 posto)  i Radnička fronta (1,1 posto).


 


Posljednji u prvih 10 stranaka, s točno jedan posto su debitanti Cro Demoskopa, nova hrvatska stranka – Socijaldemokrati (kolovoz 1,0 posto). To je izuzetno loš rejting kada se pogleda snaga njihovog saborskog kluba koji je zapravo nastao raspadom SDP-a. Upravo oni, nakon HDZ-a, su drugi klub u Saboru, sa čak 18 zastupnika, a eto sa samo jednim postotnim bodom potpore.


 


I dalje se mjeri visok udio neodlučnih birača (kolovoz 17,8 posto – srpanj 18,4 posto). što je više od SDP-a kao druge stranke u zemlji.


 


Najpozitivniji političar


 


Pogledajmo ima li promjena u vrhu najpopularnijih političara – nema! Predsjednik Milanović (kolovoz 16,8 posto – srpanj 16,9 posto – rekordnih 23,7 posto iz studenog prošle godine) od ožujka prošle godine je na vrhu, ali mu se premijer Plenković (kolovoz 16 posto – srpanj 15,8 posto) približio na niti jedan postotni poen, što je najmanja razlika od srpnja prošle godine.


 


Zagrebački gradonačelnik Tomašević (kolovoz 4,6 posto – srpanj 4,1 posto) vratio se u top tri, gdje ga je prošli mjesec izgurao Zdravko Marić (kolovoz 4,4 posto – srpanj 10,2 posto) koji je otišao iz politike, ali je eto i dalje četvrti najpopularniji političar u zemlji.


 


Najveći dobitnik otvaranja Pelješkog mosta je Oleg Butković (kolovoz 2,0 posto). Ministar prometa, koji sam za sebe voli priznati da je osrednjih intelektualnih i političkih sposobnosti, peti je najbolji hrvatski političar što mu je i najbolji rezultat dosad.


 


Ispod dva posto potpore tu su još Sandra Benčić (kolovoz 1,8 posto –  srpanj 1,7 posto) i Ivan Penava (kolovoz 1,6 posto) te Peđa Grbin (kolovoz 1,5 posto), Biljana Borzan (kolovoz 1,3 posto) i Božo Petrov (kolovoz 1,2 posto). Svi se, pa i prva trojka i dalje mogu sakriti iza najpopularnijeg gospodina “Nitko” koji se približava 30 posto.


 


Najnegativniji političar


 


Pogledajmo i listu negativaca. Nju i dalje predvodi premijer Plenković (kolovoz 26,7 posto – srpanj 27 posto) kojemu nepopularnost i dalje blago pada kao i predsjedniku Milanoviću (kolovoz 22,5 posto –  srpnju 23,2 posto). No dvostruko je zato nepopularnost porasla Miloradu Pupovcu (kolovoz 5,4 posto – srpanj 2,5 posto).


 


Negativan doživljaj raste i prema ministrima obrane i zdravstva, kao i prema zagrebačkom gradonačelniku, dok blago pada predsjedniku Hrvatskog sabora.


 


Dakle iz “top trojke” slijede ih dva aktualna ministra: Mario Banožić (kolovoz 2,5 posto – srpanj 1,¸4 posto) i Vili Beroš (kolovoz 2,3 posto – srpanj 2,1 posto).


 


Ljestvicu prvih deset “najnegativnijih” domaćih političara zatvaraju Tomašević (kolovoz 1,8 posto), Gordan Jandroković (kolovoz 1,6 posto), Gordan Grlić Radman (kolovoz 1,5 posto), Ivan Penava (kolovoz 1,0 posto) i Peđa Grbin (kolovoz 0,9 posto).


 


Sve više građana smatra da su svi političari negativci – više od 14 posto


 


Ocjena Pantovčaka, Banskih dvora i Sabora


 


Takve su i vaše ocjene političkih institucija. Jedino Uredu predsjednika i dalje dajete mršavu trojku (kolovoz 2,74 – srpanj 2,79 ).  Što je nova najniža ocjena za doživljaj rada predsjednika Republike od početka njegova mandata. Dok rad Vlade ( kolovoz 2,31 – srpanj 2,32), kao i Sabora (kolovoz 2,19 – srpanj 2,20) koji sad ni ne radi, ocjenjujete sa: sjedi dva.


 


Kuda plovi ovaj hrvatski brod? U “dobrom smjeru” smatra više ispitanika nego u srpnju (kolovoz 17,5 posto – srpanj 16,5 posto), a godišnji odmori su očito utjecali na vaš optimizam pa je osjetan pad onih koji vide pogrešan smjer zemlje, sa 75 na 70 posto (kolovoz 70,2 posto – srpanj 74,5 posto). Kakav je smjer zemlje ne zna 12,3 posto građana (srpanj 9,0 posto). U svakom slučaju dobro je dok se plovi i, nadamo se, priprema za najavljene jesenske kiše i oluje.


 


Otvaranje Pelješkog mosta najvažniji je događaj mjeseca za 41 posto građana, dok je prošlomjesečna top tema sada na drugom mjestu. Rast inflacijerast cijena energenata i roba široke potrošnje je u kolovozu bila izbor za najvažniju temu u 22,6 posto slučajeva (srpanj 52,4 posto – lipanj 22,7 posto).


 


NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 1. do 4. kolovoza na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/-2.77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.