Čiji je teritorij?

Pred Hrvatskom novi granični spor? Crna Gora traži dogovor o Prevlaci

Hina

Foto Grgo Jelavić PIXSELL

Foto Grgo Jelavić PIXSELL

Za Hrvatsku je stanje na južnim granicama jasno - poluotok Prevlaka je hrvatski, a oko crte razgraničenja na moru treba se dogovoriti i to ili bilateralno ili na Međunarodnom sudu u HaaguCrnogorski premijer Zdravko Krivokapić otvorio je pitanje razgraničenja s Hrvatskom i ustvrdio kako problem nije samo crta razgraničenja na moru, već i razgraničenje na kopnu po kojem Prevlaka, po protokolu potpisanom 2002., pripada Hrvatskoj, piše u srijedu Večernji list.


Za Hrvatsku je stanje na južnim granicama jasno – poluotok Prevlaka je hrvatski, a oko crte razgraničenja na moru treba se dogovoriti i to ili bilateralno ili na Međunarodnom sudu u Haagu, navodi dnevnik.


Krivokapić je rekao da crnogorska vlada namjerava osnovati povjerenstvo koje će, u dogovoru s hrvatskom stranom, pokušati riješiti taj problem.
Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova odgovaraju kako postoji formalno uspostavljeno međudržavno povjerenstvo, svaka država ima svoje, no ako oni nešto mijenjaju, to je njihova stvar.


Hrvatska, u svakom slučaju, ostaje otvorena za razgovore. Inače, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman odlazi potkraj tjedna u posjet Crnoj Gori, no zasad nema informacija da će granica biti jedna od tema, iako ju je crnogorska strana ponovno otvorila u kontekstu pregovora s EU i stava Unije da “više ne želi uvoziti granične probleme”.


Geneza razgraničenja seže u 2002. kad su, nakon odlaska snaga UNMOP-a, promatračke misije na Prevlaci, dvije države potpisale privremeni protokol o granici koji je i danas na snazi.


Krivokapić je nezadovoljan protokolom jer se u tekstu kaže da je kopnena granica de facto riješena, dok se o morskoj treba razgovarati i definitivno je utvrditi. Crna Gora pak smatra da su predmet spora i kopnena i morska granica, donosi Večernji list.