Kreće za 10 dana

Covid potvrde u bolnicama kontrolirat će glavne sestre. Još je nepoznato kakve će biti kazne za one koji odbiju testiranje

Hina

Foto D. Višnjić Pixsell

Foto D. Višnjić Pixsell

Za točno deset dana svi zaposleni u zdravstvenom sustavu, kao i oni koji nisu zaposlenici bolnice ali rade unutar bolnice, te zaposlenici u domovima za starije i nemoćne na posao će moći isključivo uz predočenje covid digitalne potvrdeValjanost covid potvrda i testova zdravstvenog osoblja u bolnicama utvrđivat će se na ulazima pojedinog odjela, a glavne sestre bit će kontrolori, piše u utorak Jutarnji list.


Za točno deset dana svi zaposleni u zdravstvenom sustavu, kao i oni koji nisu zaposlenici bolnice ali rade unutar bolnice, te zaposlenici u domovima za starije i nemoćne na posao će moći isključivo uz predočenje covid digitalne potvrde.


Konkretno, morat će predočiti dokument kojim dokazuju da su cijepljeni, da su preboljeli bolesti ili da su testirani. No, na koji način će se provoditi kontrola još uvijek nije poznato, jer pravne služba Ministarstva zdravstva i Ministarstva rada i mirovinskog sustava još nisu završile uputstva.
Ključna su dva pitanja: kako će izgledati organizacija testiranja i na koji način će se penalizirati oni koji odbiju testiranje.


Kako dnevnik neslužbeno doznaje u više zagrebačkih bolnica, što se tiče organizacije sve je spremno. Bolnice imaju punktove za testiranja, a samih testova imaju dovoljno.


Također doznaju da je plan bolnica provjeru potvrda decentralizirati, odnosno da se provjera covid-statusa zaposlenika ne radi na jednom mjestu (ulazu u bolnicu) nego na ulazima na pojedine odjele, a za to će najvjerojatnije biti zadužene glavne sestre odjela.


Razloga je za to više. Prije svega, na taj se način ne bi stvarale gužve na jednom mjestu. Osim toga, glavna sestra odjela poznaje sve zaposlene te ih s lakoćom razlikuje od pacijenata. Nakon što jednom provjeri covid-status zaposlenika, narednih će dana znati tko je od njih cijepljen, a tko treba na testiranje te cijepljenima neće svakodnevno kontrolirati covid-potvrdu.


Situaciju olakšava i činjenica da su zaposlenici bolnica cijepljeni među prvima i to organizirano, u svojim ustanovama, tako da je više-manje poznato tko se cijepio. U zdravstvenom sustavu cijepljeno je oko 70 posto ukupnog broja zaposlenih, a još je dio njih prebolio koronu pa sama organizacija ne bi trebala biti problematična, donosi Jutarnji list.