Bivši ministar

Ćorić: Zatvaranje rafinerije Sisak i izvoz nafte u Mađarsku? Plenković nije ništa od toga naredio

Portal Novi list, Hina

Tomislav Ćorić / Foto Sergej Drechsler

Tomislav Ćorić / Foto Sergej Drechsler

Poručio je da se neće odazvati pozivu na saslušanje Antikorupcijskog vijećaBivši ministar Tomislav Ćorić ustvrdio je kako u memorandumu o izvozu hrvatske nafte u Mađarsku nema ničeg spornog i da je zatvaranje rafinerije Sisak bio opravdan potez, a istaknuo je da premijer Plenković nije dao nalog ni za zatvaranje rafinerije ni za slanje nafte prema Mađarskoj.


Bivši ministar zaštite okoliša i energetike poručio je u srijedu u Dnevniku HRT-a da se neće odazvati pozivu na saslušanje Antikorupcijskog vijeća.


“Riječ je o dva potpuno odvojena slučaja. Memorandum je potpisan u kolovozu 2018. godine i tim memorandumom bila je prije svega dogovorena, odnosno, načelno podržana od strane Ine i Janafa suradnja na nekoliko polja. Jedna od njih je bilo i povezivanje sisačke rafinerije s Janafovim terminalom u Sisku”, kazao je Ćorić.


“Nikada Plenković nije dao nikakav nalog”
Ustvrdio je kako ni predsjednik Vlade Andrej Plenković niti predstavnici MOL-a nisu lobirali da se takav memorandum potpiše.


“Nikada, niti u jednom trenutku Andrej Plenković nije dao nikakav nalog, kako za zatvaranje rafinerije u Sisku, tako ni za slanje hrvatske nafte prema Mađarskoj. Nije bilo nikakvog lobiranja”, rekao je bivši ministar, koji je taj memorandum potpisao u ime hrvatske Vlade.


Naglasio je kako je iz perspektive Ine realizacija projekata koji su sadržani u memorandumu komunicirana kao logična, jer je toj kompaniji “trebao dodatni manipulativni prostor za naftu”.


“S druge strane, Janaf je s tim memorandumom, odnosno njegovom realizacijom i izgradnjom cijevi između rafinerije i skladišta terminala u Sisku, dobio potencijalno veći protok nafte kroz svoj naftovod, što se u konačnici i ostvarilo”, pojasnio je.


“Gašenje sisačke rafinerije bilo je racionalno”


U trenutku njegova preuzimanja ministarske funkcije, sisačka rafinerija radila je na razini kapaciteta od 30 posto, a riječka nešto više od 70 posto, te je gašenje sisačke rafinerije odluka Ine “koja je na taj način prije svega htjela izbjeći daljnje ponavljanje negativnih poslovnih rezultata koji su kreirani radom sisačke rafinerije, i koncentrirati preradu nafte na području rafinerije u Rijeci, koja svojim kapacitetima i više nego nadmašuje potrebe hrvatskog tržišta”.


“U tom kontekstu, takve odluke bile su racionalne”, ustvrdio je Ćorić, koji je jedan od pozvanih na saslušanje saborskog Antikorupcijskog vijeća, na koje se, kako je rekao neće odazvati, s jedne strane, kako je pojasnio, “jer je to saslušanje zapravo organizirano kako bi se raspravile lažne teze u tjedniku koji već tjednima širi lažne teze upravo u kontekstu Ine”, i s druge strane, jer bi “tu raspravu trebao voditi čovjek koji nema ni moralni niti ljudski kredibilitet da to čini”.


“Ja na takvom mjestu nemam namjeru sudjelovati”, kazao je Ćorić, potvrdivši kako se njegov komentar odnosi na čelnika Antikorupcijskog vijeća Nikolu Grmoju.