Ministarstvo energetike

Ćorić: Povratak Ine u hrvatske ruke nije išao brže zbog objektivnih okolnosti

Hina

Tomislav Ćorić / Foto Davor Kovačević

Tomislav Ćorić / Foto Davor Kovačević

"Taj proces traje, a rekao bih da je jedini propust ove hrvatske Vlade, ako ga tako možemo nazvati, u proteklih nekoliko godina po pitanju energetskog sektora činjenica da proces evaluacije Ine, odnosno proces povratke Ine u hrvatske ruke nije išao nešto brže", rekao je ĆorićZAGREB Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da aktualna Vlada od početka mandata razmišlja kako vratiti Inu u hrvatske ruke, a da je i jedini eventualni propust u energetskom sektoru što taj proces nije išao nešto brže, no na to su utjecale i objektivne okolnosti.


“Taj proces traje, a rekao bih da je jedini propust ove hrvatske Vlade, ako ga tako možemo nazvati, u proteklih nekoliko godina po pitanju energetskog sektora činjenica da proces evaluacije Ine, odnosno proces povratke Ine u hrvatske ruke nije išao nešto brže. Međutim, objektivne okolnosti na koje smo naišli, brojne krize s kojima smo se sreli …mnogi kažu da je riječ o tranzicijskim kosturima iz svih mogućih ormara koji su pali pred nas, učinili su to da to dovršavamo ove godine”, izjavio je Ćorić odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade.


Ćorić je uvjeren da će s 9. lipnjem postojati bolja slika o tome kakvo je stanje Ine, iz perspektive neovisnih i stručnih analitičara, i da će se taj proces nastaviti i dalje.
Naime, konzultanti u transakciji moguće kupnje dionica Ine od MOL-a, englesko-francuska investicijska banka Lazard, tada bi trebala dostaviti prvo preliminarno izvješće, a ono će biti platforma za daljnji razgovor s drugom stranom.


“Tada ćemo biti puno pametniji, prije svega kada je u pitanju cijena na koju se procjenjuje kompletni biznis u trenutnim okolnostima, koje, kao što znate nisu najsretnije”, rekao je Ćorić.


 


Ina lani ostvarila dobit nakon oporezivanja od 800 milijuna kuna


 


Kaže i da Ina kao vertikalno integrirana kompanija u nekim normalnim okolnostima, a posebno s obzirom da je u međuvremenu donesena odluka o modernizaciji riječke rafinerije, uz razvoj projekta rafinerije bioetanola u Sisku, ima itekakvu perspektivu.


Ćorić je ustvrdio da su Ina i Janaf strateška društva i da njihovo funkcioniranje treba biti uspješno i profitabilno. Podsjeća da je Ina lani ostvarila dobit nakon oporezivanja od 800 milijuna kuna, od čega će RH kao njen suvlasnik dobiti dio dividende.


“Govorimo o društvu koje u svojoj vertikalnoj integriranosti itekako puno znači za naš energetski sustav i jedna je od naših najvećih kompanija”, rekao je Ćorić.


Kaže da bi naravno bilo bolje da prva SDP-ova vlada nije krenula u smjeru privatizacije Ine, kao i da se u međuvremenu nije dogodio i daljnji otkup dionica Ine od strane mađarskog MOL-a, čime ta kompanija sada ima 49 posto dionica, a RH 44 posto.


Ćorić je izjavio i da je strategija energetskog razvoja za mandate ove Vlade vrlo jasna, a ona uključuje i osnaživanje proizvodnih kapaciteta, u kontekstu čega su raspisana i dva velika natječaja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, krenulo se i u izgradnju novog dobavnog pravca kada je u pitanju plin, to jest LNG terminal na otoku Krku.


 


LNG počinje s radom u siječnju


 


Početak rada LNG-a očekuje u siječnju iduće godine, a Ćorić napominje da je zakup sve veći i veći “i to je ono što nas veseli”.


Na pitanje novinara je li siguran da će Vlada u idućem mandatu vratiti Inu u hrvatske ruke, Ćorić je rekao da je siguran da će Vlada posao u idućih mjesec dana dovršiti na kvalitetan način, a nada se da će na HDZ na predstojećim izborima dobiti podršku građana da iduće četiri godine “ekonomsku priču, priču životnog standarda” odrade još i bolje.


“Naš program će u konačnici biti sukus svega onog što smo učinili u protekle četiri godine i onog što mislimo učiniti u slijedeće četiri”, rekao je Ćorić, dodajući da će građani ocjenjivati zaslužuju li povjerenje oni ili pak “razno razni špekulanti i prodavači magle”.


Upitan osjeća li podršku premijera nakon incidenta i prepirke s novinarom N1 Hrvojem Krešićem, Ćorić je kazao da u tri i pol godine koliko on i premijer Plenković surađuju nikad nije osjetio da je ta podrška s bilo koje strane izostala. “Mislim da radimo dobar posao”, rekao je.