Ministar

Ćorić poručio Hrvatima da se ne boje poskupljenja goriva: “Cijene derivata će se stabilizirati”

Portal Novi list

Foto Marko Gracin, Davor Kovačewvić

Foto Marko Gracin, Davor Kovačewvić

Ne treba strahovati ni od poskupljenja zbog uvođenja eura, poručuje ministarPorast cijena posljedica je rasta cijene energenata na svjetskim tržištim što utječe na proizvodni proces, a samim time i na cijene, poručio je u Dnevniku HTV-a ministar Tomislav Ćorić te naglasio da nije riječ o dizanju cijena zbog ulaska u Eurozonu.


Komentirao je i novo poskupljenje goriva.


U rujnu se cijene u hrvatskim trgovinama moraju početi označavati u kunama i eurima, a na pitanje kakvi će biti kontrolni mehanizmi, Ćorić je odgovorio da se to ne može vidjeti, da ta logika ” ne drži vodu”.
– Na tržištu dobara i usluga postoji konkurencija, ona se cjenovno bori za potrošače. Bilo kakvo neopravdano povećanje cijena će, od strane potencijalnih potrošača, biti honorirano tako da se okrenu drugom, alternativno proizvodu, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.


Ne treba od ovoga strahovati


Naglasio je da ne treba strahovati od takvih nedozvoljenih praksi.


– Ono što su pokazali posljednji ulasci u eurozonu čitavog niza zemalja, to je da je inflacijski učinak tih ulazaka u eurozonu i preuzimanje eura kao valute značajno manji od jednog postotnog boda, to je 0,2% prosječno, dodao je.


Vijeće EU-a u lipnju treba donijeti službenu odluku o ulasku Hrvatske u eurozonu, za što trebamo ispuniti kriterij o stopi inflacije.


– Inflacijski kriterij je od početka kriterij nominalne konvergencije. Nismo u problemu, inflacijski kriterij će se gledati na način da se zemlje koje značajno odstupaju od prosjeka izbace, u tom konkretnom slučaju, Hrvatska će biti okviru kriterija, dodao je.


O rastu cijene goriva i plina


Noćas se mijenjaju cijene goriva, ministar je rekao da živimo u vremenu kada cijene na svjetskim tržištima, pogotovo nafte, osciliraju, no ne vjeruje da treba od toga strahovati i vjeruje da će se cijene naftnih derivata stabilizirati sljedećih mjeseci.


Cijene plina također rastu, na pitanje kako će Vlada reagirati, Ćorić je rekao da bi smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost na isporuku plina polučilo značajan rezultat.


– Kao što znate, uz opću stopu od 25%, po kojoj se plin danas isporučuje, postoje 2 snižene stope, jedna od 13 i 5 postotnih bodova i definitivno bi to utjecalo na smanjeno povećanje, recimo to tako, cijene plina od 1. travnja, dodao je.


– Ono što ne veseli je trenutna situacija na tržištu, odnosno, projekcije tog porasta koji će biti značajan. Upravo zbog toga mislim da treba maksimalno utjecati na cijenu kroz porez na dodanu vrijednost i u konačnici možda i isporuku plina, odnosno struje svesti kao isporuku osnovnih živežnih dobara, odnosno, hrane, na najnižu stopu, dodao je.


Sve nas očekuje, rekao je ministar u Dnevniku HTV-a, korekcija cijene plina i struje.


Mađarska je zamrznula PDV na 6 prehrambenih namirnica, ministar kaže da je kod nas, na osnovne živežne namirnice, stopa poreza na dodanu vrijednost 5 postotna boda, misli da je primjerena i ne vidi razloga da se ide na smanjenje te stope.