Zoran Vakula

‘Ciklona sa zapadnog Sredozemlja donosi hladne dane. Dođe li nam blizu, snijega će biti i u nizinama’

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Uskoro nećemo imati ovako stabilnu atmosferu kao do petka. Sa sjevera će nam od subote do četvrtka sigurno dolaziti osjetno hladniji zrak, kaže VakulaHRT-ov meteorolog Zoran Vakula kaže kako, za razliku od prošlih prognoza, ova za sljedeće dane obiluje s puno 0″možda”, “moguće” i “vjerojatno”.


“Uskoro nećemo imati ovako stabilnu atmosferu kao do petka. Sa sjevera će nam od subote do četvrtka sigurno dolaziti osjetno hladniji zrak, ali ne može se još pouzdano prognozirati kojim će putom krenuti ciklona iz zapadnog Sredozemlja. Dođe li nam bliže – evo nam zime i snijega i u većini nizina. No trenutačno je ipak vjerojatnije da će krenuti južnije, pa će oborina u Hrvatskoj i okolici biti uglavnom na Jadranu i područjima uz njega. Promjene su još moguće.


I premda se još ne zna koliko – vrijeme nam se sigurno mijenja. Stoga stabilno i razmjerno mirno još samo u petak, uz dosta sunčanog vremena na Jadranu, u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će po većini nizina ostati oblačno, tmurno i maglovito, uz mogućnost rosulje. Od subote promjenjivije, uz povremenu kišu, te najprije jugo, zatim većinom još jaču buru, na kopnu i povremeni snijeg u gorju, možda i drugdje, ali i uz povećanje vjerojatnosti za sunčana razdoblja i u većini nizina”, kaže Vakula.
Za vikend, dakle, slijedi promjena, u unutrašnjosti najprije uz čestu kišu, od hladnije i vjetrovitije nedjelje povremeno ponegdje i snijeg, osobito u Gorskome kotaru i Lici, gdje je i najveća vjerojatnost tanjeg snježnog pokrivača. No, u sjevernim je krajevima moguće i djelomično razvedravanje, koje će pridonijeti jutarnjim temperaturnim “minusima”, osobito u ponedjeljak.


I na Jadranu danju sve hladnije, ali za vikend još uz jugo razmjerno topla jutra, posebice u nedjelju na jugu. Pritom u subotu kiša češća na sjevernom dijelu, a u nedjelju na južnom, dok će se na sjevernom razvedravati uz jaku i olujnu buru, koja će tijekom vjerojatno najsunčanijeg ponedjeljka, puhati uzduž cijeloga Jadrana, piše HRT.