Specifična sezona

Treba li ove zime protiv gripe cijepiti i djecu? Kada je idealno vrijeme za cijepljenje?

Hina

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NLLiječnici uoči početka svake zime pozivaju sve starije i bolesne da se cijepe protiv gripe, a mlada i zdrava djeca im nisu u fokusu, no ove bi se zime to moglo promijeniti.


S obzirom na pandemiju koronavirusa, liječnici iz mnogih dijelova svijeta sve su skloniji tome da se uoči ove sezone gripe cijepe i djeca.


Pošto djeca mogu prenijeti virus gripe, kao jedan od argumenata za njihovo cijepljenje navodi se olakšavanje tereta zdravstvenom sustavu.
Njemački infektolog Bernd Salzberger, liječnik u sveučilišnoj bolnici u Regenesburgu, kaže da je zaštita baka i djedova jedan od razloga zbog kojih je cijepljenje djece dobra ideja jer bi se kombinacija gripe i covida mogla pokazati fatalnom za osobe treće životne dobi.


Mnogi liječnici se s time slažu, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da je “cijepljenje protiv gripe u sezoni 2020. – 2021. najvažnije dosad”.


Ipak, mnogi roditelji oklijevaju. Jedan od razloga je činjenica da djeca školske dobi relativno dobro podnose gripu, rekao je Salzberger.


No ako dijete ‘pokupi’ virus u vrtiću ili školi može ga prenijeti starijim članovima obitelji kojima će gripa mnogo teže pasti.


I ne treba zaboraviti da je koronavirus i dalje velika prijetnja, napominje njemački infektolog. “Moguće je imati koronavirus i gripu u isto vrijeme i to nikako nije dobra situacija”. Cjepivo protiv gripe jednostavno smanjuje dio opasnosti.


Ono je sigurno za djecu stariju od šest mjeseci, kazali su s Instituta Roberta Kocha, njemačkog centra za kontrolu bolesti.


Idealno bi bilo, kažu liječnici, cijepiti se negdje oko kraja listopada i početka studenoga jer optimalan zaštitni učinak nastupa dva tjedna poslije i zatim polako popušta u iduća tri mjeseca.


No ipak je najvažnije da se cijepe oni stariji od 60, trudnice, osobe s kroničnim bolestima i zdravstveni radnici.