Odjel Školske i sveučilišne medicine NZZJZ PGŽ

Evo kako kod školaraca razlikovati prehladu od korone; Nataša Dragaš-Zubalj objasnila hoće li dva dana online nastave spriječiti širenje zaraze

P. N.

Screenshot

Screenshot

Kod nas, kod djece kroničara nije dominantno cijepljenje, već među zdravom. Zdrava djeca se bave aktivnostima, mogu negdje odlaziti i družiti se'', zaključila je Dragaš-Zubalj i dodala da očekuje i dalje porast cijepljenja djeceNakon praznika, učenici će biti dva dana na online nastavi. ”Sigurno se ne može spriječiti širenje zaraze, ali se može usporiti. U tom periodu možemo očekivati izlaske iz samoizolacija i razredi se mogu ponovno vratiti na nastavu. Osobno nisam pobornik online nastave zbog negativnih aspekata koji mogu negativno utjecatina sve segmente života djeteta”, kazala je Nataša Dragaš-Zubalj, voditeljica odjela Školske i sveučilišne medicine NZZJZ PGŽ u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV.


Koronavirus je sve češći kod školaraca. Dragaš-Zubalj je rekla da su simptomi kod djece kao i kod odraslih – respiratorne naravi, glavobolja, kašalj…


”Međutim, kod djece su češći simptomi gastrointestilne naravi. Nailazimo na proljev i povraćanja. U takvim situacijama možemo pomišljati da se ipak radi o koroni”, pojasnila je voditeljica odjela Školske i sveučilišne medicine i dodala da sesimptomi teško razlikuju simptomi od viroza, ali da se ipak mogu razaznati.
”Izabrani liječnik, koji dobro poznaje svoju djecu i skrbnike, može dobro procijeniti je li to za dijete uobičajeno ili ne. Ukoliko postoji najmanja sumnja, dijete se naravno može uputiti na testiranje”, kazala je Dragaš-Zubalj


Primorsko-goranska županija je u vrhu procijepljenosti djece. ”Za sada smo imali nekakvu stagnaciju, ali se bilježi porast – pogotovo zbog brojem pozitivnih i broja djece u samoizolaciji. Osobito jer neka djeca imaju druge aktivnosti i žele normalno funkcionirati i živjeti”, kazala je za Novu TV.


Nedoumica kod roditelja, ističe Dragaš-Zubalj, ima. ”Cjepiva su brzo došla na tržište ili možda jer su moguće nuspojave. Međutim, iz osobnog iskustva, posebno kod studenata, nismo imali veće nuspojave. Kao bol ruke, temperatura, opća malaksalost. Ništa strašno i dugotrajno”, istaknula je Dragaš-Zubalj za Novu TV.


Kod cijepljenja djece od 12 godina, kaže da naravno postoji bojazan roditelja. ”Imate roditelja koji ne žele o tome razmišljati jer žele da njihova djeca normalno žive. Kod nas, kod djece kroničara nije dominantno cijepljenje, već među zdravom. Zdrava djeca se bave aktivnostima, mogu negdje odlaziti i družiti se”, zaključila je Dragaš-Zubalj i dodala da očekuje i dalje porast cijepljenja djece.