Upitna isporuka lijekova

CIJELI DUG – 2,6 MILIJARDI KUNA Rješenje o povratu dijela duga veledrogerijama za tjedan dana

Hina

foto: REUTERS / Srđan Živulović

foto: REUTERS / Srđan Živulović

Poručio je da veledrogerije ne mogu još dugo izdržati ovakav tempo neplaćanja. Primjerice, rokovi plaćanja općih bolnica u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima prelaze tisuću dana, a po zakonu trebali su biti podmireni u roku 60 dana.ZAGREB – Za tjedan dana očekuje se rješenje za podmirenje dijela duga bolnica prema veledrogerijama, koji se popeo na 2,6 milijarde kuna te je postala upitna isporuka lijekova i medicinskog materijala dijelu bolnica čiji rokovi plaćanja premašuju tri godine, potvrdili su u četvrtak nakon sastanka u Vladi ministar zdravstva Milan Kujundžić i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).


Predsjednik HUP-ove Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar ističe da je zahtjev veledrogerija da im država podmiri 50 posto dugova, odnosno 1,3 milijardi kuna, no koliko će to biti znat će se tek za tjedan dana jer se danas nije razgovaralo o konkretnim brojkama.


“Znamo da je to veliki novac, ali znamo i da je velika odgovornost na našim leđima”, izjavio je Klobučar nakon sastanka u Banskim dvorima gdje su se predstavnici veledrogerija sastali s premijerom Andrejem Plankovićem i ministrima zdravstva i financija.
Plenković je, kaže Klobučar, prvi premijer koji je predstavnike veledrogerija primio na razgovor o problemu bolničkih dugova, koji traje godinama.


“Obećao je dati prvi dio nekakvog rješenja u roku sedam dana, no nemamo još ništa konkretno, nikakve brojke. Čekamo da nam u dogovoru s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ponude nekakvo rješenje”, rekao je predstavnik veledrogerija.


Poručio je da veledrogerije ne mogu još dugo izdržati ovakav tempo neplaćanja. Primjerice, rokovi plaćanja općih bolnica u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima prelaze tisuću dana, a po zakonu trebali su biti podmireni u roku 60 dana.


Ministarstvo nema 1,3 milijarde, rješenje traži s Vladom


Ministar Milan Kujundžić potvrdio je da se moraju pronaći žurna rješenja za dugovanja, posebice za dugove nekoliko bolnica čiji rokovi idu prema tri godine.


U Ministarstvu zdravstva nemaju 1,3 milijardi kuna, koliko traže veledrogerije, ali zajedno s Vladom u cjelini novci će se iznaći jer se dugovi moraju platiti i vratiti, kaže Kujundžić.


Povrdio je da će se dio iznosa za povrat dugova naći i u HZZO-u, koji ove godine očekuje rast prihoda od oko dvije milijarde kuna.


Predsjednik HUP-a Davor Majetić pozdravio je što je sastanak održan s premijerom koji je dobio potpune informacije o čemu se radi i koliko je sustav u problemu.


“Stvari se moraju početi rješavati jer govorimo o zdravlju građana,. Nadamo se da ćemo idućeg tjedna imati konkretne prijedloge za kratkoročna i dugoročna rješenja problema kako ne bismo svakih nekoliko mjeseci dolazili na ovakve sastanke”, kaže Majetić.