Više trošarine

Cigarete poskupljuju od početka ožujka: Kutija cigareta bit će skuplja za dvije kune

Jagoda Marić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U Ministarstvu financija kažu da je poskupljenje od dvije kune za većinu cigareta realno, ali da je na proizvođačima odluka o tome koliko će podići cijene jer one ne ovise isključivo o iznosu trošarinaZAGREB – Kutija od 20 cigareta trebala bi od 1. ožujka, kad na snagu stupaju nove više trošarine na duhanske proizvode, poskupjeti dvije kune, procjena je to Ministarstva financija na osnovu novih iznosa trošarina i dosadašnjih reakcija proizvođača na podizanje trošarina. Uz napomenu da nemaju sve cigarete istu cijenu, u Ministarstvu nam kažu da je poskupljenje od dvije kune za većinu cigareta realno, ali da je na proizvođačima odluka o tome koliko će podići cijene jer one ne ovise isključivo o iznosu trošarina.


Bujanje šverca


Ako se proizvođači u većini slučajeva odluče da će cijene podići za dvije kune, to bi značilo da će kutija cigareta od 30 kuna koštati 32 kune, a one koje sada imaju cijenu od 32 kune, a takvih je veliki broj na hrvatskom tržištu, prodavat će se po 34 kune. To znači da će te cigarete u Hrvatskoj po kutiji biti čak deset kuna skuplje nego u susjednoj BIH, što bi na »šteku« od deset kutija značilo uštedu od sto kuna.


Svako povećanje trošarina, bez obzira na to što one i dalje ostaju među najnižima u EU-u, a time i rast cijena cigareta, otvaralo je pitanje kupovine preko granice i to i one legalne i nelegalne, odnosno bujanja šverca. No, država se i tu, barem kad je legalni i prijenos cigareta preko granice u pitanju, nastojala zaštititi. Dosad se, kao dio osobne prtljage, moglo prenijeti deset kutija cigareta, pa je razlika u cijeni motivirala brojne građane u pograničnim područjima da u kupnju idu u susjedne Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Okvirne procjene bile su da državni proračun tako gubi oko pola milijarde kuna na trošarinama i PDV-u.


Duhan za pušenje
Međutim, od prvog siječnja su te količine smanjene novim pravilnikom o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja. Tako se preko granice, bez dodatnih davanja, može prenijeti samo 20 cigareta umjesto dosadašnjih 200. To znači da se mogu prenijeti tek dvije kutije, umjesto dosadašnjih deset. Isto vrijedi i za duhan za pušenje, za koji je maksimalna količina oslobođenja naplate nameta pala na 50 umjesto dosadašnjih 250 grama.


Poskupljenje cigareta u Hrvatskoj i smanjenje količine koja se može prenijeti preko granice bez plaćanja nameta, svakako će značiti veći motiv »švercerima« cigareta i duhana da pojačaju svoj »posao«, posebice što zbog korona mjera i ljudi iz pograničnih područja ipak tako često ne idu u kupnju preko granice.