Brodogradnja

Češki investitori zainteresirani za Uljanik. Koliko je realna prodaja pulskog škvera?

Orjana Antešić

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Iz krugova bliskih Ministarstvu gospodarstva neslužbeno nam je potvrđeno da je iskazan interes čeških ulagačaRIJEKA – Dok je stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta Loris Rak početkom ovog tjedna zatražio dodatnih deset dana odgode za sazivanje Skupštine vjerovnika oko prodaje 54,77 posto poslovnog udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856, u medijima je osvanula vijest da su češki investitori iz holdinga CE Industries odaslali obvezujuću ponudu na nadležne državne adrese za kupnju većinskog udjela u pulskom škveru, i to direktnom pogodbom, za iznos od 155 milijuna kuna.


Iz krugova bliskih Ministarstvu gospodarstva neslužbeno nam je samo potvrđeno da je iskazan interes čeških ulagača, no do koje razine u ovom trenutku ide taj njihov interes, je li to u formi obvezujuće ponude koja je, navodno, validna samo 45 dana i ovisna o pozitivnom ishodu dubinskog snimanja Uljanik Brodogradnje 1856 koji se, isto tako navodno, već provodi, nismo uspjeli provjeriti.


U svakom slučaju, teško da je u tijeku postupak »due diligencea« u pulskom brodogradilištu s obzirom na to da prodaja poslovnih udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 nije službeno oglašena. U ovom trenutku postoji samo odluka Skupštine vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju, u kojoj država putem svojih opunomoćenih predstavnika vodi glavnu riječ, da će se većinski udjel od 54,77 posto u Uljanik Brodogradnji 1856 prodavati kroz javno prikupljanje ponuda, i to po početnoj cijeni od 208,3 milijuna kuna.
Ta odluka donesena je još u srpnju ove godine, a stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta tražio je dodatnu potvrdu hodograma aktivnosti prodaje tih 54,77 posto udjela. To je ta nova sjednica Skupštine vjerovnika koja je bila predložena prošli mjesec, pa je stečajni upravitelj Loris Rak tražio odgodu od deset dana, a prije dva dana još i novi time-out za vrijeme kojeg bi se trebalo iskristalizirati hoće li ili ne doći do promjene u uvjetima i načinima unovčenja većinskog poslovnog udjela u Uljanik Brodogradnji 1856.


Istovremeno je CERP, koji upravlja s državnih 42,1 posto udjela u Uljanik Brodogradnji 1856, naručio još jednu procjenu vrijednosti pulskog škvera.