Uskoro objava

Čeka se i službena potvrda omikron varijante koronavirusa u Hrvatskoj

Portal Novilist.hr

Foto Igor Kralj PIXSELL

Foto Igor Kralj PIXSELL

Epidemiologinja Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kazala je kako se od početka ponašaju kao da je omikron u Hrvatskoj potvrđenDanas iza 11 sati stići će službena potvrda o pojavi omikron varijante koronavirusa u Hrvatskoj.


“Utvrdili smo da postoji znatan broj varijacija unutar omikrona, nekakvih 50, 60 različitih varijanti. Ona se u Africi širi brzo, ali sve treba staviti u jedan kontekst, Afrika je po mnogo čemu drugačija od Hrvatske. Dob je u Južnoj Africi puno niža, prokuženost je relativno vrlo visoka. Informacije iz Afrike treba staviti u kontekst sredine gdje su one primijećene”, izjavio je u emisiji ‘U mreži Prvog’ virusni imunolog Luka Čičin Šain.


Epidemiologinja Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kazala je kako se od početka ponašaju kao da je omikron u Hrvatskoj potvrđen. Opuštanja, poručuje, nema – jer klinička slika kod omikrona za sada jest blaga, ali prošlo je svega dva tjedna da znamo za njega. Kakva će klinička slika dalje biti – to ćemo tek vidjeti, piše HRT.
Prokomentirala je i postoji li mogućnost da se tzv. booster doza primi prerano.


“Što znači primiti treću dozu cjepiva ranije nego je to predviđeno? Šest mjeseci je dogovorno jer su kliničke studije pokazale da učinkovitost cjepiva s 90 ili 95% prvih tjedana nakon što smo primili dvije doze pada do 180 dana, odnosno oko šest mjeseci, na nekakvih 80%. Nakon šest mjeseci bilo bi idealno, ali apsolutno se ništa neće dogoditi ako ljudi dođi i koji dan, tjedan ranije, kazala je Mayer, napomenuvši kako period od 6 mjeseci po pitanju treće doze vrijedi za one koji su cijepljeni Pfizerom, Modernom ili AstraZenecom, a za one koji su cijepljeni jednom dozom J&J-a, za njih je booster doza predviđena već nakon dva mjeseca.


Nakon treće doze COVID potvrda vrijedi godinu dana, pojasnila je.