proglašen crveni meteoalarm

Čeka nas veliko nevrijeme: Nedjelja na sjeverni Jadran donosi grmljavinu, obilnu kišu i orkansko jugo

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Vrijeme će biti čak i opasno, upozorava Zoran Vakula. Vjetrovito će biti u gorju te još više na sjevernom Jadranu, gdje će biti oblačno s grmljavinom i često obilnom kišom, uz mogućnost bujičnih i urbanih poplava, osobito u Istri.Stižu nam nove vremenske neprilike koje će posebno zahvatiti Jadran. Ondje bi vrijeme sutra moglo biti opasno, a za cijeli je Jadran proglašen crveni meteoalarm.


Zbog obilne kiše, jakog i olujnog juga koje će trajati većinu dana izdano upozorenje najvišeg stupnja – crveni meteoalarm.


Za gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju proglašen je narančasti meteoalarm zbog obilne kiše, a za riječku i splitsku regiju i žuti meteoalarm zbog mogućnosti izraženog grmljavinskog nevremena.


Vakula: Bit će i opasno
Takvu prognozu potvrdio je i Zoran Vakula za HRT.


Vrijeme uoči ovogodišnjeg zaštitnika pomoraca za njih i ostale na Jadranu nije bilo povoljno, a na sam također iznadprosječno topli spomendan bit će još nepovoljnije, čak opasno – objavljena su upozorenja crvenog, najvišeg stupnja, upozorava Vakula.


Veći dio dana puhat će jako i olujno jugo, ponegdje i orkansko pa će more biti većinom jače valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana moguće čak i uzburkano, a mjestimice će pasti i obilna kiša. U sjevernijim hrvatskim krajevima za mnoge će biti znatno povoljnije, iako uz južinu ne posvuda tiho i suho.


I u manje toplom novom tjednu povremeno će padati kiša, i dalje češća i obilnija na Jadranu i područjima uz njega, a u gorju će vrlo vjerojatno gdjekad biti i snijega. Na Jadranu će nastaviti prevladavati umjereno i jako jugo, a uz obalu sjevernog dijela istočnjak  i bura.


Vjetrovito na sjevernom Jadranu


Detaljniju prognozu je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.


Nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti iznadprosječno topla i vjetrovita, te djelomice sunčana. Puhat će umjeren do jak jugoistočni vjetar, a najviša temperatura zraka biti i do 14°C.


U središnjoj Hrvatskoj umjereno do znatno oblačno, uglavnom prema kraju dana mjestimice s kišom, ponajprije u najzapadnijim krajevima. Najniža jutarnja temperatura između 2 i 7°C, a i danju u mnogim mjestima relativno toplo. Vjetar slab i umjeren jugoistočni.


Još vjetrovitije u gorju te još više na sjevernom Jadranu, gdje će biti oblačno s grmljavinom i često obilnom kišom, uz mogućnost bujičnih i urbanih poplava, osobito u Istri. U gorju će puhati umjeren do jak jugoistočnjak, a na sjevernom Jadranu jako i olujno jugo uz moguće orkanske udare i na otvorenom uzburkano more. Prema kraju dana jugo u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak.


Iznimno vjetrovito u nedjelju će biti i u Dalmaciji, pogotovo na srednjem Jadranu, gdje će jugo također biti olujno, uz udare mjestimice veće od 120 km/h, a na otvorenom moru i valove oko 6 metara. Navečer vjetar u slabljenju. Prevladavat će oblačno, povremeno s kišom, osobito u drugom dijelu dana kada će biti i grmljavine i obilnijih pljuskova. Temperatura većinom između 14 i 18°C, u Zagori ujutro niža.


Na jugu Hrvatske temperatura može porasti i do 19°C, a ujutro će biti oko 15°C. Uz umjereno i pretežno oblačno mjestimice će biti kiše, no glavnina vjerojatno prema kraju dana, kada će biti i izraženija, uz moguću grmljavinu. Jugo jako i olujno, a more jače valovito do uzburkano.


U novom tjednu promjenjivo


U novom tjednu u unutrašnjosti promjenljivo, pogotovo u srijedu i pretežno oblačno. I dalje mjestimice kiša, najčešće u gorskoj Hrvatskoj, u čijim u najvišim predjelima može pasti i malo snijega jer će temperatura biti u laganom padu.


Na Jadranu vrijeme neće biti toliko nepovoljno kao u nedjelju. Štoviše, u ponedjeljak će se prolazno biti i više sunca. No i dalje će biti povremene kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito od utorka, kada će puhati jako jugo, prognozirao je Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.