Rast zaraza u Hrvatskoj

Capak: Mi epidemiolozi bismo vrlo rado još strože mjere, ali nemamo njemačke financijske rezerve

Portal Novi list

Krunoslav Capak / Foto Pixsell

Krunoslav Capak / Foto Pixsell

Komentirao je i kolike bi brojke novozaraženih mogle biti u četvrtak: "U svakom slučaju danas će biti još više testova nego jučer, a vjerojatno će i brojka pozitivnih biti veća"Nakon što je danas u Hrvatskoj zabilježeno 2.378 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se broj aktivnih slučajeva povećao na njih 12.736, u Dnevniku televizije N1 gostovao je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


Ističe da su nove mjere objavljene tek u nedjelju i da se njihov efekt još ne može vidjeti.


“Očekujemo da će nove mjere imati efekt. U svakom slučaju, u ovom trenutku možemo reći da imamo dvostruki rast zaraženih u odnosu na prije tjedan dana. Danas imamo dvostruko i jučer smo imali dvostruko”, izjavio je Capak.
Njemačka je danas najavila da od 2. studenog uvodi stroge mjera ograničenja okupljanja ljudi, svojevrsni “drugi lockdown”. Što smjera Hrvatska?


“Mi epidemiolozi bismo vrlo rado još strože mjere, no moramo imati u vidu da se radi o bogatim zemljama koje imaju financijske rezerve. Ovakve mjere kakve je Njemačka večeras najavila u Hrvatskoj se u ovom trenutku ne razmatraju”, ističe Capak.


Dodaje: “Mi jesmo već razgovarali i o policijskom satu, ali zasad ga nećemo uvoditi”.


Komentirao je i kolike bi brojke novozaraženih mogle biti u četvrtak: “U svakom slučaju danas će biti još više testova nego jučer, a vjerojatno će i brojka pozitivnih biti veća”.


Jesu li nove mjere dobro iskomunicirane?


“Mi smo nastojali mjere dobro iskomunicirati. Upućujem građane da zovu naš broj 113 za sve informacije”, kazao je.


Nove mjere propisuju da se građani odsad u samoizolaciji nalaze deset dana


“Od momenta donošenja ove mjere, svi su u izolaciji 10 dana. To se primjenjuje na sve. S time da moram upozoriti da se građani koji izlaze iz samoizolacije još neko vrijeme moraju držati mjera. Nositi maske i ne ići na sastanke s većim brojem ljudi”, istaknuo je zaključno Capak za N1.