Državni inspektorat

Čak 1.860 radnika ove godine nije dobilo ni minimalac. Najviše ih je u – Istri i PGŽ

P. N.

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Od 3.072 obavljena nadzora, 1.262 su bila u priobalnim županijama. Zanimljivo je da od ukupnog broja radnika minimalac nije dobilo 1.425 radnika u jadranskoj Hrvatskoj, i to njih čak 1384 u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te Ličko-senjskojČak 1.860 radnika ove godine u Hrvatskoj nije dobilo ni minimalnu plaću – najviše ih je u građevinarstvu, ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima te trgovini.


Piše to danas Večernji list, koji je objavio prve rezultate inspekcijskih nadzora koje je od 1. travnja proveo novouspostavljeni Državni isnepktorat.


Od 3.072 obavljena nadzora, 1.262 su bila u priobalnim županijama. Zanimljivo je da od ukupnog broja radnika minimalac nije dobilo 1.425 radnika u jadranskoj Hrvatskoj, i to njih čak 1384 u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te Ličko-senjskoj.
Ne prijavljuju radnike Inspektori rada donijeli su 412 upravnih mjera, od toga njih 174 u jadranskim županijama. Većina ih se odnosila na privremene zabrane obavljanja djelatnosti poslodavcima zbog neprijavljivanja radnika na mirovinsko osiguranje s prvim danom rada ili na odgovarajuće radno vrijeme, rada stranaca bez dozvole za boravak i rad, na naredbe poslodavcima da radnicima dostave obračune neisplaćene plaće…


S 279 radnika, od toga za njih 155 u jadranskoj Hrvatskoj, poslodavci nisu sklopili pisani ugovor o radu ni izdali potvrdu o ugovoru prije početka rada. Prednjače u tome poslodavci u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji. Zatim 277 radnika nije prijavljeno na mirovinsko osiguranje, od toga njih 163 u priobalju i opet ih je najviše, 119, bilo u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji, piše Večernji list.