Aktualno prijepodne

Plenković usporedio Ahmetović s Marasom, ona njega sa – Sanaderom. Bulj traži vojsku na granici zbog migranata

Hina, Portal Novi list

Andrej Plenković / Patrik Macek/PIXSELL

Andrej Plenković / Patrik Macek/PIXSELL

To je nebuloza, nikakve veze nema natječaj za višenamjenski borbeni avion i pregovori koje u ime Vlade vodim na Europskom vijeću o Višegodišnjem financijskom okviru, rekao je PlenkovićPremijer Andrej Plenković pozvao je u srijedu Sinišu Hajdaša Dončića (SDP) da za sukob interesa prijavi predsjednika države Zorana Milanovića zbog puta u Albaniju, odgovorivši time na njegov upit je li HDZ unaprijed odlučio tko će biti ravnatelj bolnice Sestara milosrdnica.


“Je li HDZ donio odluku tko će biti novi ravnatelj Vinogradske bolnice”, upitao je Hajdaš Dončić predsjednika Vlade i HDZ-a tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru.


Podsjetio ga je na aferu nakon objavljene snimke razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i Dijane Zadravec, zamjenice ravnatelja navedene zagrebačke bolnice, koja ministra upozorava na namještanje natječaja kako bi ravnatelj bolnice ostao Mario Zovak.
Plenković mu je odgovorio da on nije bio sudionik tih razgovora te da što se tiče odabira ravnatelja, on se bira na natječaju sukladno zakonu.


Foto galerija: Aktualno prijepodne u Saboru Foto: Darko Jelinek


“Tako je inače i tako će biti u u drugim situacijama”, istaknuo je Plenković te Hajdašu Dončiću spočitnuo da ga nije vidio da je predsjednika Republike Milanovića prijavljivao Povjerenstvu za sukob interesa zbog njegova puta u Albaniju.


“Što se tiče kreativnosti, nisam vidio da ste išli prijavljivat Milanovića oko puta u Albaniju. Poznati ste kao suspendirani član Predsjedništva SDP-a i notorni prijavitelj Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Želim vam puno uspjeha u vašoj dinamičnoj i nadasve živahnoj unutarstranačkoj kampanji”, poručio mu je.


Dario Zurovec iz Fokusa zanimalo je iz kojih kojih se izvora i kojom dinamikom misli financirati obnova objekata oštećenih u potresu, postoji li plan obnove po godinama, godišnji troškovi obnove i izvori financiranja.U idućih mjesec dana definirani prioriteti obnove nakon potresa


Ministar graditeljstva Darko Horvat kazao je da su zakonom o obnovi Grada Zagreba pobrojani izvori financiranja koji su trenutno dostupni. “Mi ćemo u sljedećih 30 dana kroz program mjera definirati prioritete i oni će biti sukladni izvorima financiranja”, odgovorio je Horvat.


“Ajmo biti iskreni, novca baš i nema. Ja želim da Zagreb budi ljepši, ali kad se ulazi u bilo koji projekt morate imati godišnji plan financiranja”, uzvratio je Zurovac.


Ministar energetike Tomislav Ćorić je, odgovarajući Ivanu Celjaku (HDZ) na pitanje o otkazima u Rafineriji Sisak, poručio kako Vlada ne želi i ne može utjecati na poslovne odluke Ine.


Što se tiče radnika Rafinerije razgovori ide u nekoliko smjerova, dio će ostati u Sisku, dio će preći u Rafineriju Rijeka, a za dio radnika planira se zbrinjavanje putem otpremnima, rekao je Ćorić.


Nabava aviona


Premijer Andrej Plenković u srijedu je rezolutno odbacio tezu da je Hrvatska na Europskom vijeću dobila 22, 5 milijardi eura, jer je on obećao francuskom predsjedniku Emanuelu Macronu da će se kupiti francuski borbeni zrakoplovi te ustvrdio da Most takvim tezama potvrđuje da vodi kavansku demokraciju.


“To je jedna nebuloza, nikakve veze nema natječaj za višenamjenski borbeni zrakoplov s pregovorima koje u ime Vlade vodim na Europskom vijeću o višegodišnjem financijskom okviru koji se počeo raspravljati u svibnju 2018.”, odgovorio je premijer u ‘aktualnom prijepodnevu’ Mostovu zastupniku Zvonimiru Troskotu kojeg je zanimalo je li možda premijer dao uvjetovani prihvat kupovine francuskih zrakoplova kako bi dobili pomoć EU.


Fasciniran sam danas vama debitantima, rekao je premijer Troskotu, preporučivši mu da “radi higijene u javnosti” ne izlazi s takvim tezama, jer one su krive i netočne, a njega kao novog zastupnika “dekredibiliziraju”.


Obrušio se pritom i na Most.


“Oduvijek sam smatrao da je Most kavanska demokracija, ali ovoliku neozbiljnost, ovakav čemer i jad od teze nisam očekivao. Danas ste pokazali da beskraj laži, spekulacija, nevjerojatnih teza, izmišljanja, kreativnost koju posjedujete u Mostu nigdje nema“, izjavio je premijer.


Podsjetio je i da za nabavku borbenih zrakoplova nisu stigle dvije, nego četiri ponude, uz spomenute, tu su i ponude Švedske i Izraela.


“Te jeftine, lažne trikove, aluzije na nekakve dogovore u nekim mračnim kuloarima – da iz europskog proračuna dobivamo 22, 5 milijarde eura ili 170 milijardi kuna – da bi onda zbog nevjerojatne vremenske bliskosti kupili Rafale, to ne može nitko drugi izmisliti, neko kreativci u Mostu“, kazao je.


Troskot je, međutim, iz premijerove reakcije iščitao da ga je svojim pitanjem “pogodio u žicu”.


“Vrlo je neinspirativno imati premijera koji je nesposoban mladoj osobi odgovoriti na adekvatan način na pitanja koja zanimaju zastupnike i građane”, rekao je Troskot i objasnio kako je pitanje o zrakoplovima postavio jer Vlada ima problema s transparentnošću.


Vi još niste Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa predali račune za Finsku, a noćenje u Finskoj se ne može usporediti s kupnjom borbenih aviona, rekao je Mostov zastupnik.


Maras, Sanader, LNG…


Mirela Ahmetović iz SDP-a rekla je da suradnja Milana Bandića i HDZ-a traje i da ga je HDZ vješto podržavao, posebno u prošlom saborskom mandatu.


“Bandić može opustošiti proračun, a vi imate većinu u Saboru. Danas HDZ kaže da Bandić gura Zagreb u ponor. Znači li izostanak podrške HDZ-a izvještaju o izvršenju proračuna da Bandić više nema vašu političku podršku i mogu li građani očekivati Bandićev odlazak u Remetinec ili može računati na vašu politiku podrške do kraja mandata?”, pitala je.


“Na trenutak sam zatvorio oči i pomislio da je kolega Gordan Maras u Saboru. Ne znam zašto vi s otoka otvarate temu i dolazite iz osme izborne jedinice koja nema veze s prvom izbornom jednicom i gradom Zagrebom.


Moj standardni odgovor za one koji su koristili Sabor za teme Gradske skupštine da se obrati kolegama u Skupštini i da tamo raspravljaju.


Vaše aluzije da netko uživa političku zaštitu i da će mu se nešto dopustiti ili ne, to razotkriva kako vi na to gledate, znači da je to neki vaš kolega vi bi ga štitili.


Ja vam predlažem da razgovaramo o LNG-u, o tome da će brod koji putuje prema Hrvatskoj biti u funckiji od prvog prosinca, da su smanjeni troškovi, da ćemo osigurati energetsku neovisnost, diverzificirati opskrbu plinom, to su teme koje sam mislio da će vas zanimati”, odgovorio je premijer.


Sabina Glasovac tada se javila da je premijer prekršio članak Poslovnika koji daje mogućnsot zastupnici da pita što god želi. “On je tu gost i treba pristojno odgovarati, a ne docirati zastupnici što ga smije ili ne smije pitati.”


Gordan Jandroković rekao je da nije bilo povrede Poslovnika.


Ahmetović je odgovorila Plenkoviću da su o LNG-u mogli razgovarati, ali nije odgovorio ni na jedan njezin dopis pa pred kamerama lagao da vrše komunikaciju s općinom Omišalj.


“Nikada niste stupili u kontakt sa mnom jer vas nije briga za stanovnike Omišlja. Vaši odgovori govore o vama, izgubili ste moralni kompas, neodoljivo me podsjećate na ratnog profitera Ivu Sanadera, pazite da ne završite kao on”, rekla je Ahmetović premijeru, javlja N1.


Nema vojske na granici


Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu na saborskom aktualnom prijepodnevu kako u ovom trenutku ne vidi nijedan opravdani razlog za angažiranje Hrvatske vojske na čuvanju hrvatske granice od ilegalnih prelazaka migranata.


“Naša politika je da hrvatske granice čuva policija, više od 6.000 policajaca je danonoćno čuva”, rekao je premijer zastupniku Miru Bulju (Most) koji je upozorio da ljudi Dalmatinskoj zagori nisu sigurni od ilegalnih migranata, te upitao hoće li se iskoristiti zakonska mogućnost te uputiti vojska na granicu.


Plenković odgovara kako “za sada” ne postoji nijedan opravdani razlog za angažiranje vojske, ali da “ako ikada neke hipotetske okolnosti budu takve da zadaće koje radi policija budu takvog obujma da ih ona samostalno ne bude mogla obavljati, možemo razmotriti i druge opcije, no sada to nije slučaj“.


Potvrđuje da određeni migracijski pritisak postoji te naglašava da se istinska obrana od mogućeg novog vala treba formirati na granici Grčke i Turske, eventualno Bugarske i Turske.


Bulj je, pak, svoje pravo da replicira na premijerov odgovor iskoristio kako bi mu predbacio jer je u ranijem odgovoru ‘mostovcu’ Zvonimiru Troskotu naveo da ima “previše balkanizama i kardeljizama”.


U mandatu ove Vlade možemo uvesti euro


Ministar financija Zdravko Marić izrazio je uvjerenje da tijekom mandata sadašnje Vlade Hrvatska može uvesti euro.


Ništa se neće dogoditi preko noći, ispred nas je još jako puno posla, odgovorio je ministar Krunoslavu Katičiću (HDZ).


Naglasio je i kako će Vlada za iduću godinu predložiti državni proračun koji će biti vjerodostojan i odgovoriti na izazove koji nas čekaju, poslati jasnu poruku da planira ispunjavati konvergencijske kriterije, ne samo zbog procesa uvođenja eura, nego zato što smatra da je potrebno da RH ima jaku fiskalnu politiku.


Damiru Habijanu (HDZ), koji se zanimao planira li se nastaviti praksa subvencioniranja stambenih kredita, resorni ministar Darko Horvat je odgovorio kako je Vlada od 2017. za tu namjenu iz proračuna izdvojila 243 milijuna kuna.


Više od 13 tisuća obitelji na ovaj je način riješilo stambeno pitanje, (u tim objektima) rođeno je više od 1750 djece, kazao je Horvat koji i za danas objavljeni natječaj očekuje više od tri tisuće prijava.


Marinu Lerotiću (IDS), kojega je zanimala sudbina BAT-ove tvornice u Kanfanaru, premijer je odgovorio kako ministar financija vodi razgovore s predstavnicima BAT-a te je uvjeren da će se naći rješenje.


Vlada je angažirana, razgovori traju, siguran sam da ćemo doći do kvalitetnog okvira i za radnike i da kompanija ostane na našem tržištu. Vlada će za BAT pronaći rješenje, rekao je.


Reforma zdravstva ključna zadaća ministra Beroša


Reforma zdravstva je ključna zadaća ministra Beroša u ovom mandatu, on će se tome posvetiti 100 posto, uz sve aktivnosti koje se tiču suzbijanja koronavirusa, odgovorio je premijer Milanu Vrkljan (DP).


Vrkljan je, naime, upozorio da je u dva mjeseca mandata nove Vlade dug u samo pet najvećih bolnica narasao za novih 300 milijuna duga, te upitao što će se napraviti u zdravstvu da se sustav uredi.


Pozivam Vas kao liječnika i osobu koja se razumije u ovu temu da u razgovoru s ministrom i kroz nadležni odbor date inicijative koje će pridonijeti smanjenju duga, rekao je premijer Vrkljanu.


Afera s namještanjem stručnih ispita imat će i pozitivan učinak


Plenković je uvjeren kako će otkrivena afera o namještanju državnih stručnih ispita imati i pozitivan učinak.


Dio penalne politike je i prevencija, odvraćanje, vjerujem da mnogi koji su pomislili takvo nešto napraviti u budućnosti to više neće i to je dobro, odgovorio je Vesni Nađ (SDP) koju je zanimalo što je, s obzirom na spomenutu aferu, poduzeto da se dužnosnike onemogući u trgovanju utjecajem.


Marijani Puljak (Pametno), koja je upozorila da su poduzetnici opterećeni velikim parafiskalnim nametima i porezima te predložila ukidanje obveznog članstva u HGK, HOK, HTZ-u, odgovorio je kako su u prvom mandatu njegove Vlade samo porezna rasterećenja iznosila više od 9 milijardi kuna.


Primijetio je kako “postoje određeni krugovi” koji bi htjeli da prihodi tih komora “budu nula”, ne bi li možda neki drugi dobili prostor za djelovanje.


Sve te komore i udruge imaju neki smisao, takve organizacije imaju mnoge zemlje, mogu li njihovi troškovi biti manji, mislim da mogu, kazao je Plenković, navodeći kako u HKG traje proces velike  racionalizacije.


Zaključujem da niste spremni ukinuti obvezne članarine, uzvratila je Puljak.