Slavonski Brod

Brođaninu Stjepanu Kirhoferu priznanje Pravednik među narodima za spašavanje židovskog dječaka

Hina

Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Kirhoferu je priznanje dodijeljeno jer je tijekom Drugog svjetskog rata i holokausta spasio tada 7-godišnjeg židovskog dječaka Ljubu Pechija, koji je za ovu prigodu doputovao iz SAD-a gdje živi U organizaciji veleposlanstva Izraela i Grada Slavonskom Broda u utorak je održana prigodna svečanost postumne dodjele priznanja Pravednik među narodima Stjepanu Kirhoferu za spašavanje židovskog dječaka Ljube Pechija u vrijeme 2. Svjetskog rata.


Kirhoferu je priznanje dodijeljeno jer je tijekom Drugog svjetskog rata i holokausta spasio tada 7-godišnjeg židovskog dječaka Ljubu Pechija, koji je za ovu prigodu doputovao iz SAD-a gdje živi.


Priznanje Pravednik među narodima je Stjepanovoj unuci Mirti Kirhofer u Slavonskom Brodu uručio veleposlanik Države Izrael Ilan Mor.
U izjavi novinarima Ljubo Peći (88) rekao je da je u Slavonskom Brodu proveo dvije lijepe, ali opasne godine kada su ga ustaše 1943. odvele u zatvor, iz kojeg ga je Stjepan Kirhofer uspio spasili samo šest sati prije nego je vlak s drugim zatvorenicima otišao u logor u Njemačku.


“Godinama nisam mogao govoriti o ovome. Kao nijemi film, živio sam kao u zatvoru bez rešetki. Nakon što sam potražio pomoć ponovno sam počeo živjeti. Moj život je odličan, imam sina, unuke. Sad sam u mirovini i ne može biti bolje”, rekao je Ljubo Peći.


“Moj djed nije dvojio kada je došao trenutak da zaštiti Ljubu. Ja nisam upoznala djeda, jer je umro 10 godina prije mog rođenja. Međutim njegov utjecaj je bio veliki i nastavlja se i sada”, istaknula je u emotivnoj izjavi Mirta Kirhofer.


“Nadam se da će priča o njegovoj nesebičnosti biti na ponos ne samo našoj obitelji, već i cijelom Slavonskom Brodu”, dodala je Stjepanova unuka Mirta.


Mor: Svatko ima mogućnost odabira učiniti pravu stvar kada je suočen s nečovječnošću


“Vjerujem da svatko od nas, svaki muškarac ili žena može napraviti razliku, te nadalje svatko od nas ima mogućnost odabira između pravog i krivog, te odabira da učini pravu stvar kada je suočen s nečovječnošću”, izjavio je izraelski veleposlanik Mor.


Napomenuo je da u Hrvatskoj još ima gradova u kojima ulice nose imena “zloglasnih ljudi”.  “Ono čega bismo se trebali sjećati, ne samo u Hrvatskoj, nisu ti krivci, ubojice, i njihovi suradnici, već životi koji su zbog tih ljudi i tih ideologija izgubljeni”, naglasio je Mor, podsjetivši da je do nedavno i Slavonski Brod imao jednu takvu ulicu (po imenu književnika i ministra za vrijeme NDH Mile Budaka).


Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara izjavio je da turbulentna vremena izrode heroje, a ovo priznanje Pravednik među narodima je odavanje počasti i drugim sličnim neispričanim pričama.


Podsjetio je na velika stradanja Slavonskog Broda u Drugom svjetskom ratu, kao i prije 30 godina kada je tijekom Domovinskog u ovom gradu poginulo  28-ero djece.


Priznanje Pravednik među narodima primilo je ukupno 27.000 pojedinaca, među njima su 123 Hrvata, a dodjeljuje ga Memorijalni centar Jad Vašem iz Izraela, Priznanje Pravednik među narodima dodjeljuje se nežidovima koji su riskirali svoje živote da tijekom Holokausta spase Židove.