Povjerenstvo za sukob interesa

Brnjac zakasnila u imovinsku karticu unijeti brod »Jeanneau Leader 805«. Pokrenut postupak i protiv Marekovića

Dražen Ciglenečki, Hina

Foto Marko Prpić PIXSELL / Davor Kovačević

Foto Marko Prpić PIXSELL / Davor Kovačević

Bolje su prošli bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić, njegov nasljednik na toj poziciji Vili Beroš i aktualna HDZ-ova saborska zastupnica Ljubica LukačićZAGREB – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije donijelo jučer niti jednu odluku koja bi mogla imati ozbiljnije političke reperkusije.


Doduše, pokrenut je postupak protiv ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, ali ne može se reći da je njezina pogreška naročito velika.


Nju je, naime, netko prijavio da je, dok je još bila državna tajnica, zakasnila u svoju imovinsku karticu unijeti brod »Jeanneau Leader 805«, registriran na supruga Nikoline Brnjac. To plovilo vrijedno 85 tisuća kuna kupljeno je 2018., o čemu je ministrica turizma dostavila povjerenstvu račun i kupoprodajni ugovor, a u imovinsku karticu uvršteno je tek za godinu i pol dana, pa je taj dokument tijekom tog razdoblja bio neusklađen sa stvarnom imovinom Nikoline Brnjac. Ona je u svom očitovanju Povjerenstvu priznala da je pogriješila, ali uz objašnjenje da nije to napravila namjerno, da njezina intencija nije bila prikrivanje imovine.
Smatrala je, naime, da je dovoljno da u imovinskoj kartici bude stari brod »Damor«, koji je prodan kako bi Brnjčevi kupili »Jeanneau Leader 805« s obzirom na to da su oba plovila jednake vrijednosti. Ipak, povjerenstvo je protiv nje pokrenulo postupak.


Bolje su prošli bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić, njegov nasljednik na toj poziciji Vili Beroš i aktualna HDZ-ova saborska zastupnica Ljubica Lukačić, protiv kojih Povjerenstvo kojem je na čelu Nataša Novaković neće voditi postupak. Svi su troje prijavljeni da su u javnoj nabavi usluga pranja i glačanja za 14 zdravstvenih ustanova pogodovali tvrtkama KROKOTEKS i URIHO na način da su odredili uvjete koje su mogle isključivo oni ispuniti. Ljubica Lukačić se tu našla jer je pomoćnica ravnateljice u URIHO-u. Povjerenstvo je utvrdilo da je u ovoj javnoj nabavi, koju je započeo Kujundžić, a nastavio Beroš, sve bilo zakonito.


Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Marekovića


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je postupak provjere podataka iz imovinske kartice predsjednika Uprave Pletera Marijana Marekovića, piše u subotu Jutarnji list.


Postupak je otvoren na temelju prijave u kojoj se upućuje na netočne podatke u smislu navedenih nekretnina, ali i netočne podatke po pitanju unesenih primanja, potvrdilo je Povjerenstvo Jutarnjem listu.


Postupak je za javnost zatvoren, no za očekivati je da će ovo tijelo slijediti proceduru koja je i inače propisana u ovakvim situacijama.
To konkretno znači da će u bazama podataka Porezne uprave i drugih tijela provjeravati prihode dužnosnika te ih uspoređivati s podacima unesenima u imovinskoj kartici, a kad su u pitanju nekretnine, Povjerenstvo tada uglavnom provjerava podatke iz zemljišnih knjiga, a gdjekad je dodatne informacije potrebno tražiti i od zemljišnih sudova.


Osim toga, za provjeru točnosti podataka Povjerenstvo ima mogućnost informacije tražiti i od državnih tijela i institucija, no zasad nije poznato hoće li se obratiti Ministarstvu obrane.


Naime, upravo je od tog tijela 2000. godine general Mareković otkupio stan od 84 kvadrata na području Maksimira za iznos od 173 tisuće kuna, a iako je većina pretpostavila da je riječ o nekretnini na adresi Dobri dol 46, koja je navedena kao službena adresa Marijana Marekovića u trgovačkom registru, na toj adresi nema stana u njegovom vlasništvu, niti se iz povijesnog izvatka vidi da bi u toj zgradi u nekoj fazi vlasnikom nekretnine bilo Ministarstvo obrane, donosi Jutarnji list.