Ministrica turizma

Brnjac o paušalnom porezu na dohodak za iznajmljivače: “To svaki grad odlučuje”

Hina

Nikolina Brnjac / Foto Zeljko Hladika/PIXSELL

Nikolina Brnjac / Foto Zeljko Hladika/PIXSELLMinistrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u ponedjeljak je u Tuheljskim Toplicama na 35. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika  kazala da visina paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače ovisi o jedinicama lokalne samouprave, koje same odlučuju hoće li ga povisiti ili ne.


Nakon najave nekoliko gradova, između ostalog Zagreba i Splita, da će paušalni porez za iznajmljivače povećati na maksimalni iznos od 199 eura, ministricu su novinari upitali po kojem je kriteriju određen maksimum od 199 eura za paušal.


“To su bili prijedlozi čelnika jedinica lokalne samouprave, na njima je hoće li ih oni podignuti ili neće, mogu sve ostaviti kako je bilo dosad, to svaki grad za sebe odlučuje. Zato donosimo novi Zakon o turizmu, koji se donosi na temelju egzaktnih činjenica, odluke se donose na temelju konkretnih brojki i podataka koje će utjecati na turistički sektor”, odgovorila je Brnjac te rekla da joj je drago da cijeli turistički sektor podržava novi Zakon o turizmu i smjer hrvatskog turizma prema održivosti. Ujedno, dodala je kako se pitanje neoporezive napojnice riješilo, i ona će s 1. siječnja 2024. godine iznositi 3360 eura.
“Ono što me posebno veseli da je cijeli turistički sektor prepoznao naš put važnosti održivog turizma. Naša reforma sastojala se od niza koraka gdje je jedan od glavnih ciljeva razvoj cjelogodišnjeg turizma. Za tranziciju  i ostvarenje ciljeva osigurano je 1,3 milijarde eura”, kazala je Brnjac.


Za hrvatsku Vlada naglasila je da se pokazala kao pouzdan partner turističkom sektoru. Najavila je kako je pred svima zadatak da se ide prema još većoj kvaliteti ukupne turističke ponude koja će rezultirati sa održivosti našeg turizma.


“Ono što smo mi napravili sada kreću druge zemlje na Mediteranu jer vide da je to put uspjeha i održivosti turizma”, zaključila je ministrica Brnjac.