Vakcinacija

Borba s covidom: Kada počinje cijepljenje trećom dozom? Kako razlikovati gripu i koronavirus?

Barbara Čalušić

Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL, Arhiva NL

Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL, Arhiva NL

Za razliku od prvih cijepljenja početkom godine, kad su radnici u zdravstvu i socijali bili prioritet, za treću dozu su prioritet imunokompromitirane osobe, kaže dr. Dobrica RončevićRIJEKA – Nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila cijepljenje protiv koronavirusa trećom dozom cjepivima Pfizera i Moderne, pitanje je dana kada će treću dozu cjepiva primiti i prvi građani u Hrvatskoj. EMA je odobrila dva načina cijepljenja trećom dozom – prvi se odnosi na osobe narušenog imuniteta. Kod njih se treća doza ubraja u primovakcinaciju, dok se kod ostalih koji će primiti treću dozu cjepiva raditi o revakcinaciji.


Glavni županijski epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević objašnjava da bi imunokompromitirane osobe svakako trebale imati prioritet u cijepljenju trećom dozom cjepiva protiv koronavirusa.


Pravila za zdrave


– Kad je riječ o primovakcinaciji trećom dozom, govorimo o imunokompromitiranim osobama kod kojih će cijepljenje trećom dozom biti na razini druge doze kod zdravih ljudi. Radi se o osobama koje iz zdravstvenih razloga ne mogu postići adekvatan imunitet na virus, pa se u ovom slučaju treća doza daje imunokompromitiranim osobama koje boluju od raznih bolesti, bolesnicima s tumorima, pacijentima na hemodijalizi, osobama s transplantiranim organima i matičnom srži koje uzimaju imunosupresive, imunodeficijentnima zbog raznih bolesti, HIV-pozitivnim osobama, kao i osobama koje se liječe kortikosteroidnom terapijom poput oboljelih od multiple skleroze i artritisa, objašnjava Rončević.
Od odobrenja treće doze u Europskoj uniji treća doza kod imunokompromitiranih osoba može se dati 28. dan od primanja druge doze cjepiva protiv koronavirusa.


Kad je riječ o revakcinaciji, odnosno cijepljenju osoba koje nisu imunokompromitirane, odnosno o skupini u koju se mogu ubrojiti svi koji su završili cijepljenje protiv koronavirusa, Rončević kaže da u ovoj velikoj kategoriji treba odrediti prioritete.


– U drugoj kategoriji su svi cijepljeni koji nisu imunokompromitirani, no u ovom slučaju postoje određeni prioriteti. Primjerice, prioritet bi trebale biti osobe kod kojih je prošlo dosta vremena od primanja druge doze cjepiva, no tu su nam svakako prioritet osobe koje brže gube imunost poput osoba starije životne dobi, ali i poput oboljelih od raznih kroničnih bolesti poput kardioloških ili endokrinoloških bolesti, kaže Rončević, dodajući da se prema aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo trećom dozom u slučaju revakcinacije mogu cijepiti osobe kod kojih je prošlo osam mjeseci od primanja posljednje doze, dok je u slučaju EMA-inih preporuka taj vremenski prozor manji i iznosi šest mjeseci.


– Moguće da će HZJZ preporučiti da se kod svih koji se žele cijepiti »boosterom« odnosno revakcinirati, definiraju prioritetne skupine te da se treća doza neće odnositi na sve osobe kod kojih je završeno cijepljenje. Prioriteti bi u svakom slučaju bile one skupine koje su bile prioritetne kod uvođenja cjepiva krajem prošle godine, a to su zaposleni u zdravstvu, socijalnoj skrbi i stacionarnim ustanovama; korisnici domova za starije i kronični bolesnici.


Kompatibilna cjepiva


No, za razliku od prvih cijepljenja početkom ove godine, kad su upravo ove skupine bile prioritet, kod treće doze glavni su prioritet imunokompromitirane osobe, ističe Rončević.


Prema njegovim riječima, kad je riječ o trećoj dozi, županijski zavodi za javno zdravstvo u ovom trenutku od središnjice očekuju daljnje upute o terminima primjene treće doze i informatičko rješenje za evidenciju cijepljenih trećom dozom.


Također, kad je riječ o trećoj dozi cjepiva protiv koronavirusa, neće biti prepreka ako je netko cijepljen cjepivom drugog proizođača ili čak i drugom platformom od onih cjepiva koja su odobrena za treću dozu.


– Cijepljenje započeto dozama jednog cjepiva ne znači da se ne može primijeniti cjepivo drugog proizvođača ili čak drugog dizajna. Tako će netko tko je cijepljen dvjema dozama AstraZenece kao treću dozu moći dobiti cjepivo Pfizera, tvrdi Rončević koji naglašava da će zdravoj populaciji cijepljenje trećom dozom biti omogućeno unutar 12 mjeseci od cijepljenja s prethodne dvije doze. Treća doza cjepiva i dalje će biti besplatna za sve građane.


 


Razlikovanje gripe od koronavirusa u paralelnoj epidemiji

S obzirom na to da se približava sezona gripe, a distribucija cjepiva protiv ovog virusa najavljena je za kraj listopada, zanimljivo je kako će se u paralelnoj epidemiji razlikovati slučajevi sezonske gripe i COVID-19.


– Nadamo se da će nam uskoro biti omogućeno testiranje diferencijalnim testovima između gripe i koronavirusa. Dijagnoze bi tako bile dostupnije liječnicima obiteljske medicine, ali i nama, budući da se uzorci za koje se sumnja da se radi o gripi na analizu šalju u Zagreb. Tu se gubi dosta vremena i nadam se da će takvi testovi uskoro biti dostupni i kod nas, smatra Rončević