14 preporuka

Borba protiv koronavirusa: Preporuke Središnjeg državnog ureda za šport organizatorima sportskih natjecanja

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Ukoliko se organizator odluči za organizaciju i održavanje športskog natjecanja SDUŠ je na svojoj web-stranica objavio 14 preporuka kojih se organizatori trebaju pridržavati.ZAGREB – Zbog velike zainteresiranosti športske javnosti u svezi postupanja oko organizacije i održavanja športskih natjecanja zbog pojave koronavirusa, Središnji državni ured za šport je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo dao priopćenje u kojem poziva sve organizatore športskih događaja u RH da redovito prate izvješća i upute o postupanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Ravnateljstva civilne zaštite i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


“Posebno apeliramo da se prije odluke o održavanju ili otkazivanju pojedinog natjecanja svaki organizator obrati stožeru civilne zaštite jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojoj se treba održati natjecanje kako bi dobili upute o postupanju. Isto tako, preporučamo da se dodatno obrati pažnja na organizaciju natjecanja onih športova u kojima dolazi do izravnog kontakta sudionika te je mogućnost zaraze izraženija kao i na natjecanja na koja dolaze natjecatelji iz zemalja u kojima je prepoznat velik broj oboljelih od koronavirusa. Također, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji događaja na kojima se očekuje veći broj sudionika jer je time i mogućnost prenošenja uzročnika veća” , stoji u priopćenju SDUŠ-a


Ukoliko se organizator odluči za organizaciju i održavanje športskog natjecanja SDUŠ je na svojoj web-stranica objavio 14 preporuka kojih se organizatori trebaju pridržavati.


Preporuke
1. Organizirajte sastanak s koordinatorom za izvanredne situacije ili timom za planiranje.


2. Raspravite o planovima operacija za izvanredne situacije i utvrdite kako mogu utjecati na aspekte vaših športskih događanja, kao što su npr. pitanja broja angažiranog pratećeg osoblja, sigurnosti, usluga i športskih te pratećih aktivnosti kao i resursa.


3. Pripremite ključne strategije prevencije navedene u skladu s ovim uputama, izradite planove koji će se baviti raznim situacijama tijekom epidemije COVID-19.


4. Uspostavite odnose s ključnim partnerima u zajednici i ključnim dionicima.


5. Kada ostvarujete ključne kontakte/poveznice za svoje događaje, uključite relevantne partnere kao što su nadležni zavod za javno zdravstvo, dobavljači, bolnice, hoteli, zrakoplovne tvrtke, prijevozničke tvrtke i dr. Surađujte i koordinirajte se s njima u planiranju. Jasno identificirajte ulogu, odgovornosti i ovlasti svakog partnera u donošenju odluka o postupanju.


6. Potičite svakodnevnu primjenu općih mjera prevencije:


7. Ostati kod kuće u slučaju bolesti.


8. Često prati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, posebno nakon odlaska u kupaonicu; prije jela; i nakon ispuhivanja nosa, kašljanja ili kihanja.


9. Izbjegavati diranje očiju, nos i usta nečistim rukama.


10. Svakodnevno dezinficirati površine koje se najčešće diraju rukama, na najprometnijim mjestima.


11. Na organiziranim događajima osigurajte dovoljno dezinfekcijskih sredstava za radnike i osoblje, uključujući područja za održavanje higijene ruku, sredstva za čišćenje ruku, papirante ubruse i jednokratne maske za lice (za osobe koje razviju simptome).


12. Maske za jednokratnu primjenu treba imati u pripremi i koristiti ih samo ako se netko (radnik ili polaznik) na vašem športskom događaju razboli. Oni koji se razbole trebaju biti odmah izolirani od radnika i sudionika koji nisu bolesni i dati im jednokratnu masku za lice.


13. Promovirajte poruke koje će potaknuti ljude koji su bolesni da se suzdrže od posjeta događajima i ostanu kod kuće.


14. Ako je moguće, osigurajte prikladan prostor koji se može koristiti za izoliranje osoblja ili sudionika koji se razbole/ razviju simptome bolesti tijekom športskog događanja.7. Odredite prostor za osoblje i sudionike koji mogu razviti simptome bolesti i ne mogu odmah napustiti događaj.

8. Napravite plan suradnje s raznim ustanovama poput lokalne bolnice ili zavoda za javno zdravstvo, kako biste stvorili plan za liječenje osoblja i sudionika koji ne žive u blizini.


9. Planirajte načine kako ograničiti osobni kontakt za osoblje koje sudjeluje u organizaciji i provedbi športskog događaja.


10. Odredite pravila o povratu sredstava/ novca posjetiteljima koji neće moći doći na događaj a kupili su ulaznicu, jer će se tako omogućiti posjetiteljima da ostanu kod kuće kad su bolesni, trebaju se brinuti o bolesnim članovima kućanstva ili su pod visokim rizikom za COVID-19.


11. Odredite akcije koje trebate poduzeti ukoliko će biti potrebno odgoditi ili otkazati događanje. Usko surađujte s nadležnim zavodom javnog zdravstva kako biste procijenili lokalne kapacitete na tom području.


12. Preporuča se organizatorima da ažuriraju i distribuiraju pravovremene i točne sve potrebne informacije.


13. Održavajte ažurne kontakt podatke za sve u lancu komunikacije.


14. Uspostavite različite načine komunikacije, poput info letaka i telefonskih linija, automatiziranih tekstualnih poruka i internetskih stranica kao pomoći u širenju bitnih informacija.