Dražen Jelenić

Bivši glavni državni odvjetnik odbacuje tvrdnje o zlouporabi: “Priče o zaštiti masona su besmislice”

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

DOV je u ponedjeljak priopćio da je po treći put suspendirao Jelenića na tri mjeseca na zahtjev glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek zbog sumnje da je počinio stegovno djelo ponašanja ili postupanja suprotno temeljnim načelima Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti.Državnoodvjetničko vijeće (DOV) ponovno je privremeno suspendiralo bivšeg glavnog državnog odvjetnika i jednog od aktualnih zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića koji odbacuje medijske napise da je zloporabio svoj položaj kako bi prikrio medijski reket svog kolege masona.


”Nikada se u svom poslu nisam vodio nikakvim privatnim interesima”, kazao je Jelenić dodajući da je indikativno da su medijski napisi objavljeni u utorak, jedan dan nakon treće po redu odluke o njegovoj suspenziji.


Tjednik Nacional je objavio u utorak kako DORH sumnja da je Jelenić prikrio serijski medijski reket kako bi zaštitio svog kolegu masona zbog čega ga tužiteljstvo planira kazneno goniti. Nacional dodaje da DORH ustraje na Jelenićevoj suspenziji jer sumnja da je svjesno zanemario tajno snimljeni razgovor između urednika tjednika 7dnevno Marije Dekanić i Marka Cigoja koji ”otkriva obrazac medijskog reketa da njih i Vuka Radića, svog kolegu masona, zaštiti od težeg kaznenog progona”.
Jelenić je u izjavi za N1 rekao kako nije čitao Nacional i da ne zna o čemu je točno riječ te je dodao da je po njemu besmislica ukoliko je tako napisano.


Jelenić: Za konkretne postupke odgovorno je nadležno državno odvjetništvo


”Postupak je vodilo Općinsko državno odvjetništvo, a ne glavni državni odvjetnik. Ja to prvi put čujem. Za konkretne postupke odgovorno je nadležno državno odvjetništvo”, nadodao je.


Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić je istaknula da je riječ o pravnoj besmislici jer istragu vodi Općinsko državno odvjetništvo. ”Ako bilo tko misli da se glavni državni odvjetnik treba baviti takvim stvarima, onda smo kao država u jako velikom problemu”, ocijenila je.


Alaburić je naglasila da je Jelenićeva treća suspenzija obrazložena na nevjerojatan način. ”Jedan od razloga suspenzije je i navod da se Jelenić nije ogradio od mojih medijskih istupa o ovom predmetu. Drugi od razloga je i što se usudio predložiti glavnu državnu odvjetnicu kao svjedokinju, a treći od razloga je da je lakoumno tražio izuzeće pojedinih članova DOV-a”, pojasnila je.


Alaburić je zaključila da je pripremila žalbu na odluku o suspenziji te da očekuje kako će Vrhovni sud ponovno ukinuti odluku DOV-a.


DOV je u ponedjeljak priopćio da je po treći put suspendirao Jelenića na tri mjeseca na zahtjev glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek zbog sumnje da je počinio stegovno djelo ponašanja ili postupanja suprotno temeljnim načelima Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti.


Alaburić: ”Ping-pong” će se nastaviti do kraja stegovnog postupka


Prije toga Vrhovni sud je 23. rujna, po drugi put, ukinuo odluku DOV-a kojom je Jelenić udaljen s dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice, uz obrazloženje da ni nova odluka ne sadrži pravilno obrazloženje pa je nije moguće ispitati.


Jelenić je u veljači prošle godine podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika, nakon što se otkrilo da je član masonske lože. Potom je njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek, kojoj je u međuvremenu bio zamjenik, zatražila pokretanje stegovnog postupka i privremeno udaljenje s dužnosti.


DOV je drugu po redu odluku o Jelenićevom privremenom udaljenju donijelo nakon što je Vrhovni sud zbog formalnih razloga ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje raniju odluku o suspenziji, a tada je Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić najavila žalbu ističući da je i ovaj put “vrlo nedostatna u pogledu valjanih razloga”.


Vrhovni sud je, među ostalim, zaključio da tvrdnja DOV-a o negativnom utjecaju daljnjeg obavljanja dužnosti na “međuljudske odnose i efikasno funkcioniranje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske” nije potkrijepljena konkretnim podacima.


Odluka, dodaju, ne sadrži ni obrazloženje o navodnom Jelenićevom članstvu “u jednoj udruzi”, dok su razlozi kojima se obrazlaže produljenje privremenog udaljenja i dalje manjkavi, zaključio je Vrhovni sud koji je uputio DOV da u ponovljenom postupku donese novu na zakonu utemeljenu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti i pritom otklonit uočene nedostatke.


Alaburić je tada kazala kako očekuje da će DOV ponovno suspendirati Jelinića te da će Vrhovni sud tu odluku ponovno ukinuti pa će se taj “ping-pong” nastaviti do kraja stegovnog postupka.