Dobrosusjedski sporovi

BiH reagira zbog hrvatskog nuklearnog otpada: Ne želimo odlagalište na Trgovskoj gori

Hina

foto: global-waste.de

foto: global-waste.de

»Objavili su primjedbe na studiju procjene utjecaja na okoliš, no nisu obuhvatili sve naše primjedbe. Jasno smo rekli da ne želimo da se na Trgovskoj gori odlaže radioaktivni i nuklearni otpad. Imamo i političko stajalište jer je parlament BiH usvojio rezoluciju kojom se protivi gradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na toj lokaciji«, napominje Emrić.SARAJEVO – Vlasti u Bosni i Hercegovini i stanovnici mjesta koja gravitiraju rijeci Uni zabrinuti su jer Hrvatska nije odustala od planova za uspostavu odlagališta za radioaktivni i nuklearni otpad na Trgovskoj gori te kane istrajati na zahtjevu da se gradnja takvog objekta uz međudržavnu granicu ne dopusti, prenosi u nedjelju sarajevski »Dnevni avaz«.


Uz podsjećanje kako su se prije točno dvije godine općine Novi Grad, Cazin, Velika Kladuša, Bužim, Kostajnica i Bosanska Krupa zajednički očitovale protiv gradnje odlagališta na Trgovskoj gori u općini Dvor u Hrvatskoj te za to dobile političku potporu viših razina vlasti u BiH, »Avaz« ističe kako za sada od toga nema konkretnih učinaka.


Zahtjev iz tih općina državnim i entitetskim vlastima bio je hitno pokretanje aktivnosti kako bi se zaustavila gradnja odlagališta na lokaciji Trgovske gore.
U Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku nuklearnu sigurnost BiH (DRARNS) raspolažu informacijom da Hrvatska nije odustala od prijedloga nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i iskorištenog nuklearnog goriva, u kojem je Trgovska gora spomenuta kao prikladna lokacija za odlagalište.


Vijeće ministara BiH ranije je formiralo radnu skupinu koja bi se time bavila, a u DRARNS-u prate što se na tom planu sada zbiva.


Zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH Jasmin Emrić kazao je kako je zabrinut onime što rade vlasti u Hrvatskoj


»Objavili su primjedbe na studiju procjene utjecaja na okoliš, no nisu obuhvatili sve naše primjedbe. Jasno smo rekli da ne želimo da se na Trgovskoj gori odlaže radioaktivni i nuklearni otpad. Imamo i političko stajalište jer je parlament BiH usvojio rezoluciju kojom se protivi gradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na toj lokaciji«, napominje Emrić.


Načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina potvrdio je kako se i tamo odlučno protive gradnji odlagališta opasnog otpada na Trgovskoj gori, a otkako su počela nagađanja da bi se taj projekt mogao realizirati u općini su zamrle sve investicije.


»Od ove općine kao od vraga već godinama bježe investitori, a kupovina i prodaja nekretnina totalno je stala«, kazao je Arbutina.


U Dvoru kao i općinama s bosanskohercegovačke stranne granice strahuju od onečišćenja okoliša, a posebice od mogućeg utjecaja radioaktivnog otpada na vodotokove odnosno sliv rijeke Une.