Sami su si krivi

Bez mirovina ostaje 54 tisuće umirovljenika jer nisu dostavili OIB

Gabrijela Galić

Svi umirovljenici koji su se propustili odazvati brojnim pozivima  za dostavom potrebnih podataka, mogu to učiniti do kraja listopada. A ako OIB ne dostave, mirovina za listopad im neće biti isplaćenaZAGREB Bez mirovine za listopad, koja se isplaćuje u studenom, moglo bi ostati gotovo 54 tisuće korisnika hrvatske mirovine s prebivalištem u Hrvatskoj te u inozemstvu i to zbog činjenice da nadležnim službama nisu dostavili OIB. U proteklih više od godinu dana korisnici mirovina u dva su navrata pismeno obaviješteni o tome da trebaju dostaviti podatke koji u sustavu nedostaju. 


Dio se tim pozivima odazvao, no dio do danas nije dostavio traženi OIB. Za dio korisnika mirovine služba mirovinskog osiguranja sama je »izvukla« podatak o osobnom identifikacijskom broju, no u nekim slučajevima – a to u upravo umirovljenici za koje je upitna isplata mirovine u studenom za listopad – do traženog podatka nisu mogli doći. Svi oni koji su se propustili odazvati pozivu za dostavom potrebnih podataka, mogu to učiniti do kraja listopada. A ako OIB ne dostave, mirovina za listopad im neće biti isplaćena. 

Prema trenutnim podacima s kojima raspolaže ministarstvo rada i mirovinskog sustava, traženi OIB nije dostavilo 5,4 tisuće umirovljenika na teritoriju Hrvatske, 18 tisuća umirovljenika koji žive u Srbiji i Bosni i Hercegovini te oko 30 tisuća umirovljenika s hrvatskom mirovinom koji žive u ostalim zemljama