Ministar zdravstva

Beroš u Rijeci: Vjerujem da imam podršku premijera. Pozdravljam svaku istragu nadležnih institucija

Portal Novi list, Orjana Antešić

Vili Beroš / Foto: V. KARUZA

Vili Beroš / Foto: V. KARUZA

Reforma nije spin ili floskula ona je jednostavno potreba koja nadilazi i stranačke iskaznice i fabricirane afere, rekao je BerošRIJEKA Ministar Vili Beroš posjetio je KBC Rijeku gdje se upoznao s aktualnim stanjem u riječkoj bolnici.


– Reakcija KBC-a Rijeka u ovoj teškoj situaciji bila je adekvatna, važno je naglasiti da se unatoč svemu nije zaboravilo i na ostale potrebe.


Pravodobno reagiraju na sve ugroze.
Od prvog dana mandata sam svjestan da sam samo jedan kotačić koji mora generirati promjene, najodgovorniji sam, ali bez zajedničkog rada i truda ne može biti rezultata.


Situacija u PGŽ nije dobra, apeliram na sve, poglavito mlade da se sjete svih bolesnika prilikom duženja, negiranja ili nenošenja maske.


Broj hospitaliziranih je veći nego u drugom valu, to je svakako zabrinjavajući znak.


Upravo su mi kolege rekle da je uvođenje videonadzora smanjilo porebu za kadrom, ali i povećalo sigurnog za pacijente.Dolaskom sam htio naglasiti da smo spremni odgovoriti na sve izazove, ali samo ako smo jedinstveni, rekao je Beroš


Ministar je poručio kako vjeruje da ima podršku premijera, da sve ono što radi od početka korona krize i svog mandata čini u korist zdravstvenog sustava i pacijenata.


I dok su mnogi jučerašnji istup premijera Andreja Plenkovića prilikom posjeta Istarskoj županiji na temu reforme zdravstva skloni tumačiti kao packu i kritiku ministru zdravstva, pogotovo konstatacijom da je Vlada spremna već na idućoj sjednici staviti na dnevni red potrebne izmjene zakona ako ministar Beroš i njegovi suradnici imaju spreman prijedlog reforme, sam Beroš to tako ne vidi.


– Premijer figurativnim činom svima nama i javnosti jasno dao do znanja da je usmjeren na zdravstvenu problematiku i da suportira zdravstvene reforme, kazao je Beroš jučer u Rijeci, ali i dodao da je potrebno da se u tu reformu uključe i drugi resori.


– Već duže vrijeme na stolu postoji radna verzija, nacrt reformi koji je pripremljen, ali isto tako bih naglasio i da je u fazi osnivavanja međuresorna skupina koja treba sagledati tu reformu sa različitih aspekata. Činjenica jest da je riječ o reformi zdravstva i kao resorni ministar ne bježim od t odgovornosti, međutim, neophodno je i da drugi resori sudjeluju u toj reformi, poglavito sa ekonomskog aspekta, financija, kao i ministarstvo rada.


Vjerujem da svi zajedno iznjedriti kvalitetni dokument. Temelji za njegov daljnju evaluaciju su na stolu i nije realno očekivati da na idućoj sjednici Vlade biti donesene neke od potrebnih promjena zakona, iste će se dogoditi u kasnijem tijeku provođenja reformi nakon što mi svi skupa zajedno definiramo korake koji su nužni i prihvatljivi, dodao je Beroš.


Na novinarski upit o informaciji kako USKOK provodi izvide vezano uz aferu platforme CijepiSe, Beroš je rekao kako kao ministar može biti samo zadovoljan što “institucije rade svoje posao”


– Ovo nije prvi slučaj da institucije na temelju određenih prijava ulaze u pojedina ministarstva, kao i ranije u Ministarstvo zdravstva i da evaluuiraju situaciju. To je vrlo pozitivno i potrebno.


Vjerujem da u konkretnom slučaju pokazati da sve što se nabavljalo putem javne nabave bilo adekvatno i ispravno. Ne znam mogu li to komentirati zbog istrage koja je u tijeku, ali mislim da se ova istraga niti ne odnosi na ove slučajeve nego na nekakve ranije, međutim, ponavljam neću to komentiarti jer to u tijeku.


U svakoms lučaju, pozdravljam rad institucija što rade na pronalaženju istine i odgovora na neka pitanja koja su postavljena, zaključio je Beroš.


Foto galerija: Ministar Beroš u posjetu KBC-u Rijeka Foto: Vedran Karuza