Slučaj troje preminulih

Beroš: “O legioneli sam saznao iz medija, sutra idem na Rebro; to je i moja odgovornost”

Vili Beroš / Foto Davor Kovačević

Vili Beroš / Foto Davor Kovačević

Danas sam tek saznao za nemile događaje na Rebru. Tri smrti su velika odgovornost, u konačnici i moja - kazao je Beroš 


Zbog smrti troje pacijenata zaraženih Legionellom u KBC Zagreb i nezadovoljan komunikacijom tog slučaja prema javnosti, ministar Vili Beroš sutra će otići na Rebro kako bi detaljno raspravio kako je došlo do čitave situacije, javlja Večernji list.


– Danas sam tek saznao za nemile događaje na Rebru. Tri smrti su velika odgovornost, u konačnici i moja – kazao je Beroš. Na Rebro će otići s državnim tajnikom Tomislavom Dulibićem i Tomislavom Benjakom iz HZJZ-a.


U KBC-u Zagreb je u travnju kod imunokompromitirane bolesnice, hospitalizirane zbog pneumonije, a zbog pogoršanja općeg stanja i zatajenja disanja premještene na odjel intenzivne medicine, izolirana bakterija Legionella iz aspirata dišnih puteva. Bolesnica je intubirana i strojno ventilirana, no nažalost je preminula, priopćili su iz KBC Zagreb.


“Odmah po dospijeću nalaza obaviještena je nadležna epidemiološka služba HZJZ-a uz naputak daljnjih mjera prevencije. Potvrđeno je uredno provođenje ‘antilegionela programa’, od tehničke službe i predstavnika HEP-a, uz redovnu zamjenu mrežica (perlatora) na slavinama”, navode u KBC-u Zagreb. Nakon toga Legionella je izolirana još kod pet bolesnika koji su hospitalizirani zbog pogoršanja osnovne bolesti. To su bolesnici s uznapredovalim malignim bolestima, od kojih je nažalost još dvoje preminulo.