Stožer za civilnu zaštitu

Beroš: “Deveti slučaj je mlada osoba koja je došla iz Italije”; Markotić: ‘Većina ima blage simptome’

P. N.

Foto  Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

'Zapravo je testirano oko 230 ljudi. Testiranje košta oko 50-100 eura, ovisno o tome do koje razine potvrđivanja moramo ići. To nisu gotovi testovi, to su stvari u kojima morate namjestiti cijeli niz postupaka i normalno je da kolege iz HZJZ trebaju vrijeme da postave taj test", rekla je markotićStožer civilne zaštite danas je ponovno u 16 sati, kao i prethodnih dana, izvijestio o novostima vezanim za koronavirus u Hrvatskoj. Novi slučajevi nisu zabilježeni, te su ponovili preporuke vezane za higijenu građana, javlja televizija N1.


“Deveta osoba je mlada osoba koja je došla iz Italije. Došlo je do pogreške, vozaču nije potvrđen koronavirus”, rečeno je na početku konferencije.


Istaknuta važnost higijenskih mjera


Krunoslav Capak ponovio je važnost općih higijenskih mjera. 
“Velika je važnost općih higijenskih mjera, prije svega redovito i često pranje ruku. Kao što sam jučer rekao, pranje ruku spasilo je više života od antibiotika.


Prilikom kašljanja treba kihati u maramicu, a ako nemate maramicu, onda u lakat. Trebaju se redovito provjetravati prostorije, jer se virus prenosi kapljičnim putem. Mi redovito izdajemo upute koje osim općih sadrže i dodatne elemente.


Starije osobe i kronični bolesnici ne bi trebali odlaziti na javne skupove, jer ako obole rizik je veći za težu bolest, te bez prijeke potrebe ne trebaju ići u čekaonice liječnika i trebaju paziti na povećanje opsega socijalnog kontakta – ne rukovati se i ne prilaziti na manje od metar drugim ljudima.


Osim toga, osobe koje voze kamione u sjevernu Italiju bit će stavljene pod nadzor, ali bez ograničenja kretanja. Upozoravamo njih i njihove poslodavce da bi im trebala biti osigurana zaštitna oprema koju bi oni trebali koristiti, kako bi se spriječio ulazak bolesti iz Italije, te apeliram na pridržavanje mjera jer je epidemiološka situacija u Italiji ozbiljna”, naglasio je Capak. 


Dosad testirano oko 230 ljudi


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je kako većina zaraženih ima blage simptome.


“Svih devet bolesnika su dobro, prva dva iz Rijeke imaju temperaturu i značajnije simptome, ali nema pogoršanje, a ostali ili imaju blage simptome, ili ih nemaju.


Sutra smo u dogovoru s ministrom Berošem dogovorili sastanak sa svim šefovima infektoloških službi na kojem ćemo vidjeti koje probleme u organizaciji eventualno imaju neki kolege. Vjerujem da ćemo sutra sve podići na višu razinu”, rekla je Markotić, te dodala kako je do sada testirano ukupno 247 uzoraka. 


“Od toga je nekoliko ljudi više puta testirano, pa je zapravo testirano oko 230 ljudi. Testiranje košta oko 50-100 eura, ovisno o tome do koje razine potvrđivanja moramo ići. To nisu gotovi testovi, to su stvari u kojima morate namjestiti cijeli niz postupaka i normalno je da kolege iz HZJZ trebaju vrijeme da postave taj test”, rekla je. 


Otvorena linija za pomoć onima u samoizolaciji


Tatjana Katić iz sustava socijalne skrbi rekla je kako je za sve u samoizolaciji otvorena linija za pomoć. 


“Sustav za socijalnu skrb je osigurao stručnjake iz obiteljskih centara koji su osposobljeni za pružanje psihosocijalne pomoći svaki dan od osam ujutro do 20 sati navečer, a sve osobe u samoizolaciji dobit će njihove kontakte”, kazala je Katić. 


Na pitanje novinara je li moguće da Srbija i Slovenija nemaju slučajeva zaraze, Capak je rekao kako s kolegama iz Slovenije bio u kontaktu, dok s kolegama iz Srbije nije. 


“S kolegama iz Slovenije bili smo u kontaktu, kao i s kolegama iz BiH. Slovenija je obavila oko 200 testova koji su svi negativni, a taj podatak ne mogu komentirati, iako jeste čudno da slučajeve nema. No s kolegama iz Srbije nismo bili u kontaktu, pa tu situaciju ne mogu komentirati, no sutra bi mogli stupiti u kontakt”, rekao je Capak.


Što se tiče otkazicanja javnih okupljanja, Capak je rekao kako svaka država ima drugačije kriterije. 


“Francuzi otkazuju skupove veće od 5000 ljudi, Švicarci veće od 1000, a mi savjetujemo s obzirom na to odakle dolaze ljudi. Otkazali smo gostovanje Milanske filharmonije, ona je odgođena, kao i prvenstvo u judu. Svaki nam se organizator može obratiti i mi ćemo dati svoj uvid”, rekao je Capak.