Ministar u Klaićevoj

Vili Beroš: Blaže popuštanje mjera možda već ovoga tjedna

Hina

Foto Robert Anic/PIXSELL

Foto Robert Anic/PIXSELL

“Blažeg popuštanja mjera vjerujem da hoće biti, možda već i ovoga tjedna. Mjere će sigurno ostati u određenim segmentima, poput socijale i zdravstva, jer epidemija je i dalje tu”, izjavio je Beroš novinarima prilikom otvaranja novog operacijskog bloka u Dječjoj bolnici u KlaićevojMinistar zdravstva Vili Beroš najavio je srijedu kako se razmišlja o popuštanju aktualnih epidemioloških mjera, a moguće je da se blaže popuštanje dogodi već ovoga tjedna.


“Blažeg popuštanja mjera vjerujem da hoće biti, možda već i ovoga tjedna. Mjere će sigurno ostati u određenim segmentima, poput socijale i zdravstva, jer epidemija je i dalje tu”, izjavio je Beroš novinarima prilikom otvaranja novog operacijskog bloka u Dječjoj bolnici u Klaićevoj.


Nije otkrio više detalja o tome što podrazumijeva popuštanje mjera, dodavši da još ne može reći kada će se ukinuti obveza nošenja maski jer je to “vjerojatno zadnji element u kontekstu epidemioloških mjera koji će biti reduciran”.
Istaknuo je kako je odgovornost Stožera brinuti da mjere budu prilagođene aktualnom epidemiološkom trenutku, a to i rade.


Jutarnji list je neslužbeno najavio ukidanje ograničenja radnog vremena i covid potvrda za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.


Odgovarajući na pitanje o mogućem odlasku s mjesta ministra u rekonstrukciji Vlade, Beroš je rekao kako je “jedino mijena stalna”, ali se zbog napisa u medijima pita “gdje je nestala istina”.


Ne smetaju ga licitacije nego neistine i konstrukcije


“Osobno me ne smeta licitiranje mojim imenom, jer svi ćemo jednom otići, ali smetaju me neistine, laži, konstrukcije, podmetanja, miješanje krušaka i jabuka, čemu svjedočimo u medijskom prostoru”, kazao je.


Posljednjih dana mediji pišu o nalazima Državne revizije o poslovanju njegova ministarstva, a Beroš tvrdi da se “parcijalno vade neki elementi iz konteksta”.


Kaže da je Državna revizija dala bezuvjetno mišljenje na financijski dio poslovanja ministarstva, a uvjetno mišljenje na usklađivanje poslovanja, što je ispravljeno. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, Agencija za zaštitu osobnih podataka, u konačnici i DORH, nisu našli elemente za nikakvo postupanje, dodao je.


Upitan jesu li ga Uskok ili DORH kontaktirali zbog poslovanja Ministarstva zdravstva s tvrtkom Cuspis u vlasništvu Vinka Kojundžića, Beroš je odgovorio kako njega osobno nisu nego su kontaktirali stručne službe u ministarstvu koje vode te procese.


Najavio je da će prvi paket zakona o reformi zdravstva biti predstavljen u drugom kvartalu, a planira da zakonski paket u Hrvatskom saboru bude usvojen do kraja godine.


“Reforma zdravstva nije hrpa papira ili dokumenata – to je niz aktivnosti i mjera – poput objedinjavanja javne nabave, čišćenja listi čekanja, reformiranja primarne i bolničke zdravstvene zaštite, okretanja ka preventivi”, rekao je Beroš.