Zoran Barušić

U Hrvatskoj zabilježeno 20-ak slučajeva djece s postcovid sindromom. Od toga je umro jedanaestogodišnji dječak

Hina

Reuters

Reuters

Desetogodišnji dječak je s povišenom temperaturom, glavoboljom i bolovima u trbuhu prije tri dana primljen u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti.ZAGREB – Zamjenik ravnateljice Klinike za Infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Zoran Barušić rekao je u  za HTV kako je u Hrvatskoj zabilježno 20-ak slučajeva djece s postcovid sindromom.


Koronavirusom je od početka epidemije u Hrvatskoj zaraženo više od 21.600 djece do 19 godina, a sve je više djece s postcovid sindromom.


Dr. Barušić je te podatke iznio u večerašnjem Dnevniku HRT-a, vezano za smrti 10-godišnjeg dječaka,  najmlađe žrtve  koronavirusa u Hrvatskoj. Dječak je umro u noći sa subote na nedjelju u Infektivnoj klinici u Zagrebu od multisistemskog inflamatornog sindroma (MIS-C)  – kao posljedice zaraze koronavirusom.
Dodao je kako je u u Hrvatskoj do sada zabilježno 20-tak slučajeva postcovid sindromom.


Desetogodišnji dječak je s povišenom temperaturom, glavoboljom i bolovima u trbuhu prije tri dana primljen u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti. Stanje mu se naglo pogoršalo, premješten je u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, ali unatoč svim naporima liječnici mu nisu uspjeli spasiti život.


Multisistemski inflamatorni sindrom uzrokovan virusom SARS-CoV- 2 javlja se kao posljedica nakon preboljelog Covida kod djece u vremenskom intervalu od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Bolest može biti blagog tijeka, ali i izuzetno teškog stanja. Simptomi su visoka tjelesna temperatura, ali i visoka zahvaćenost drugih organskih sustava, rekao je dr. Barušić.


Oboljela djeca, dodao je, imaju promjenu na sluznici i koži, bolne i uvećane limfne čvorove, ali i smetnje u probavnom traktu. Naglasio je kako je do sada bilo liječeno 16 bolesnika dječje dobi, a trenutno je u Klinici četvero dječjih pacijenata.


Osmero djece u Splitu, dvoje u Rijeci


Osmero djece je zbog tog sindroma hospitalizirano u splitskom KBC-u, potvrdila je pročelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju KBC-a Split Branka Pulić.  Šestero djece je imalo blažu kliničku sliku, a dvoje je bilo srednje teških. Sva su djeca preboljela covid i bili su asimptomatski, s blagim simptomima.


Dvoje djece s tim rijetkim sindromom bilo je i u riječkom KBC-u.


Dr. Kristina Lah Tomulić objašnjava kako se multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C) prezentira lošim općim stanjem, šokom i srčanim zatajenjem. Javljaju se često gastrointestinalni simptomi, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljevi te nespecifični osipi na različitim dijelovima tijela. Također i konjuktivitis.


MIS-C može izazvati zatajenje svih organa. Zasad je poznato da počinje naglo, izrazito povišenim temperaturom. U bolnicama pri testiranju dio djece nije više pozitivan na Sars-Cov2, ali u krvi im se dokazuje da imaju antitijela na covid kao pouzdan znak da su ga preboljeli.


Dosadašnja istraživanja pokazuju da djeca koja razviju MIS-C u 70 posto slučajeva zahtijevaju skrb na odjelima intenzivne njege. Liječenje je specifično, daje se kombinacija kortikosteroida da se smiri reakcija imunosustava i imunoglobulin. Kod 10 posto djece koja prebole MIS-C ostaje oštećenje srca. Inače, smrtnost od ovog sindroma kod djece, kako je zabilježeno u literaturi, iznosi oko 1,5 posto.