Nedozvoljena upotreba osobnih podataka

AZOP poziva na oprez, građanima prijeti krađa identiteta u lažnim nagradnim igrama

Hina

Foto/Darko JELINEK

Foto/Darko JELINEK

Lažne igre generiraju se kroz lažne stranice trgovačkih lanaca i poznatih brendova, a trenutno je riječ o Lesnini, Konzumu i Lidlu čiji organizatori od sudionika traže fotografiju osobne iskazniceZAGREB – Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) upozorila je u utorak građane da pripaze kome prosljeđuju svoje osobne podatke, jer su se na društvenim mrežama ponovno pojavile lažne nagradne igre.


Lažne igre generiraju se kroz lažne stranice trgovačkih lanaca i poznatih brendova, a trenutno je riječ o Lesnini, Konzumu i Lidlu čiji organizatori od sudionika traže fotografiju osobne iskaznice.


Građane koji su već dali podatke nepoznatim osobama AZOP je uputio da takve slučajeve prijave nadležnoj policijskoj postaji.
Riječ je o kaznenim djelima nedozvoljene upotrebe podataka.


Agencija je pozvala građane da budu oprezni kad su u pitanju njihovi osobni podaci te da ih ne prosljeđuju nepoznatim i nedovoljno poznatim osobama čiji identitet nije moguće dovoljno utvrditi.


Građanima koji žele sudjelovati u nagradnim igrama Agencija savjetuje da prije početka igre provjere vjerodostojnost organizatora i nagradne igre te izvoru objave, bilo da je riječ o internetskim stranicama ili društvenim mrežama.