Upisi

Ovaj strukovni program riječke srednje škole postao je najpoželjniji u Hrvatskoj

Ingrid Šestan Kučić

Osmašima itekako atraktivni strukovni programi Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja / NL arhiva

Osmašima itekako atraktivni strukovni programi Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja / NL arhiva

Za 10 upisnih mjesta tog programa Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja prijavila su se 63 osmaša, program automehaničara iste škole se među svim strukovnim hrvatskim programima smjestio na visokom osmom mjestuRIJEKA Prema omjeru kvote i broju kandidata kojima je to prvi izbor, najpoželjniji srednjoškolski strukovni program u Hrvatskoj ove godine je program automehatroničar Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja.


Za 10 upisnih mjesta tog programa prijavila su se 63 osmaša, no zbog većeg broja onih koji su taj program označili kao prvi prioritet, riječki automehatroničari zauzeli su prvo mjesto na ljestvici najpoželjnijih strukovnih programa.


Još jedan program te škole visoko kotira, a riječ je o programu automehaničara koji se među svim strukovnim hrvatskim programima smjestio na visokom osmom mjestu.


Fizioterapeutski tehničar
Među prvih 20 strukovnih programa u Hrvatskoj prema kriteriju omjera kvote i prvog izbora našao se i program fizioterapreutskog tehničara Medicinske škole koji je zauzeo devetnaesto mjesto. Ujedno je riječ o školi čiji su se programi gledano po ukupnom broju prijava među školama Primorsko-goranske županije ove godine ponovno najviše »klikali«, jer zaprimila je 1.225 prijava osmaša, a upisat će 176 učenika.


Program fizioterapeutskog tehničara odabrao je 281, a zbog činjenice da se radi o programu koji je dospio među prvih 20 u Hrvatskoj izvjesno je da je veći broj kandidata fizioterapeutskog tehničara odabralo kao prioritet.


Među 20 najpoželjnijih gimnazijskih programa u Hrvatskoj također su se našli i primorsko-goranski gimnazijski programi, a na toj ljestvici kreiranoj po principu omjera kvote i prvog izbora na petnaestom mjestu najpoželjnijih hrvatskih gimnazijskih programa našla se Salezijanska klasična gimnazija koja je zaprimila 222 prijave, dok je Prirodoslovna i grafička škola s programom prirodoslovne gimnazije zauzela devetnaesto mjesto u Hrvatskoj, a riječ je o školi koja je ukupno zaprimila 899 prijava, od čega za gimnazijski program 190.


Atraktivne gimnazije


Prema podacima Primorsko-goranske županije, koja je osnivač škola, uz Medicinsku i Prirodoslovno i grafičku školu, velik interes osmaša izazvale su i Prva sušačka hrvatska gimnazija s 882 prijave, Prva riječka hrvatska gimnazija s 858 prijava, Gimnazija Andrije Mohorovičića sa 747 prijava, Ekonomska škola Mije Mirkovića sa 679 prijava, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo sa 692 prijave te Građevinska tehnička škola s 579 prijava.


Kada su u pitanju programi, uz fizioterapeutskog tehničara budući su srednjoškolci najveći interes pokazali i za program farmaceutski tehničar, medicinska sestra/tehničar opće njege, zdravstveno-laboratorijski tehničar, dentalni tehničar, ekonomist, hotelijersko-turistički tehničar, web dizajner, medijski tehničar, tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku, arhitektonski tehničar i građevinski tehničar.


Rok za ispisivanje prijavnica koje učenici moraju osobno ili elektronskim putem dostaviti razredniku završava danas, a već sutra će biti objavljene konačne ljestvice poretka, dok će prijave u jesenskom roku i odabir srednjoškolskih programa započeti 21. kolovoza.