Izraelski predsjednik

Autobiografija Shimona Peresa objavljena i na hrvatskom jeziku, inicijator je Dragan Primorac

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Knjiga naslova "Nema mjesta za male snove - Hrabrost, imaginacija i stvaranje modernoga Izraela" izdana je na 24. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i IzraelaAutobiografija bivšeg izraelskog predsjednika, nobelovca Shimona Peresa, ugledala je svjetlo dana i na hrvatskom jeziku, u izdanju Školske knjige. Knjiga naslova “Nema mjesta za male snove – Hrabrost, imaginacija i stvaranje modernoga Izraela” izdana je na 24. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela, a svjedočanstvo je hrabrosti, kreativnosti i vizionarstva jednog od osnivača Izraela.


– Shimon Peres nikad nije, osim kroz povijesne činjenice, govorio o prošlosti. Bio je čovjek budućnosti, upozoravao je na konstantne promjene koje se događaju u svijetu i govorio da moramo biti spremni za te promjene.


Države si, rekao je kad je 1994. dobio Nobelovu nagradu, više ne mogu priuštiti luksuz da svijet dijele na prijatelje i neprijatelje, naši najljući neprijatelji su glad, neobrazovanost, siromaštvo i terorizam. Koje proročke misli 1994. godine!
Bio je jedan od najskromnijih ljudi koje sam poznavao. Vjerovao je da političari i lideri nisu izabrani da demonstriraju silu i snagu već da služe svom narodu, rekao je o Peresu prof.dr. Dragan Primorac, inicijator objave hrvatskog izdanja.


Foto galerija: Promocija knjige Shimona Peresa Foto: Davor Kovačević


Predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige, Ante Žužul, podsjetio je da je upravo dolaskom Shimona Peresa 2010. godine u Hrvatsku označen početak novih odnosa dviju država, koji su dotad bili opterećeni prošlošću.


“Veliki je dar jedan sposoban narod, organizirana država koja pokazuje vrijednosti kako se treba odnositi prema domovini, a konačno i prema ljudima, gospodarstvu i politici. To daje stabilnost unutar europskog i svjetskog konteksta.


Moramo gledati u budućnost, ne smijemo se sunovraćati u prošlost, a svi koji pokušavaju na jelovnik baciti kost prošlosti da je žvačemo, vraćaju nas unatrag”, kazao je Žužul. Predstavljanju memoara Shimona Peresa prisustvovali su uglednici iz svijeta politike, znanosti, medicine, gospodarstva te predstavnici diplomatskog zbora.