Aman

Direktor izraelske vojno-obavještajne službe podnio ostavku, priznao odgovornost za propuste

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Priznao je odgovornost za propuste koji su omogućili Hamasu da napadne Izrael 7. listopadaDirektor izraelske vojno-obavještajne službe Aman, koji je prošle godine priznao odgovornost za propuste koji su omogućili Hamasu da napadne Izrael 7. listopada, podnio je ostavku, objavila je u ponedjeljak izraelska vojska.


General-bojnik Aharon Haliva jedan je od nekoliko visokih izraelskih zapovjednika koji su priznali da su propustili predvidjeti i spriječiti taj napad, najgori u povijesti Izraela.


“Obavještajni odjel pod mojim zapovjedništvom nije ispunio zadaću koja nam je povjerena. Taj crni dan prati me sve od tada”, napisao je u pisanoj ostavci koju je objavila vojska.
Načelnik glavnog stožera izraelske vojske, general-pukovnik Herzi Halevi, i ravnatelj unutarnje obavještajne agencije Shin Bet, Ronen Bar, također su preuzeli odgovornost nakon Hamasova napada, ali su ostali na dužnosti dok traje rat u Pojasu Gaze.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu s druge strane nije do sada preuzeo odgovornost premda ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da većina Izraelaca smatra da nije učinio dovoljno kako bi se spriječilo napad ili od njega obranilo.