NAJTEŽE POGOĐENI

Apel Udruženja turističkih agencija: “Bez državne pomoći ne možemo opstati”

Alenka Juričić Bukarica

Foto Damir Maričić

Foto Damir Maričić

vjesne problema, ostale države članice EU  donijele su određene mjere državne pomoći namijenjene turističkim agencijama i turoperatorima te UHPA isto traži i od naše Vlade.Hrvatske turističke agencije neće opstati bez pomoći, upozorili su danas iz Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA).


Naime, ističu kako su turističke agencije posljedice na svoje poslovanje osjetile najranije od svih, točnije  početkom godine kada su stigli prvi otkazi gostiju s azijskih tržišta da bi naknadno, uslijed nacionalnih i međunarodnih restrikcija te preporuka nadležnih tijela o zabrani kretanja i putovanja, uslijedio otkaz gotovo svih domaćih i međunarodnih organiziranih putovanja u ovoj godini.


Iako turističkim agencijama rad formalno nije obustavljen odlukama Stožera civilne zaštite kao primjerice ugostiteljima, većinu usluga za koje su temeljem zakona osnovane ne mogu obavljati, a rad im je dodatno onemogućen i preporukama hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova koje je nadležno za preporuke o (ne)putovanjima te svim drugim globalnim restrikcijama, zatvorenim međudržavnim granicama, zatvorenim turističkim objektima koji su sastavni dio putovanja te se ista naprosto ne mogu provoditi.
– Turističke agencije su krajnje ugrožene i bez državne pomoći većina njih ne može opstati na što UHPA upozorava od samog početka krize. Svjesne problema, ostale države članice EU  donijele su određene mjere državne pomoći namijenjene turističkim agencijama i turoperatorima te UHPA isto traži i od naše Vlade.


Potpore za očuvanje radnih mjesta uvelike su nam pomogle da zadržimo djelatnike te nam je drago da su se i sami kriteriji prilagođavali našim stvarnim potrebama i zahtjevima što je Upravno vijeće HZZ-a ponovno dokazalo. No, tu nećemo stati,  istaknuo je Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e dodajući kako je prošlog petka u Ministarstvu turizma i sporta održan sastanak s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac na temu obeštećenja turističkih agencija i organizatora putovanja.


Na sastanku s ministricom, kažu u UHPA-i, nastavljeno je rješavanje krucijalnih pitanja za spas agencijskog poslovanja, a to su produžetak potpora za očuvanje radnih mjesta do proljeća 2021., financijska potpora kroz dodjelu bespovratnih sredstava te namjenski zajmovi uz subvencioniranu kamatnu stopu za likvidnost.


– Od iznimne važnosti za poslovanje turističkih agencija jest i pomoć u povratu novčanih sredstava koja su uplaćena dobavljačima za nerealizirana putovanja i odavno nisu na našim računima, kao i ugovaranje osiguranja jamčevine za slučaj nesolventnosti organizatora paket aranžmana. To je jedan od glavnih uvjeta vraćanja povjerenja putnika i budućnosti organiziranih putovanja. Također, računamo na solidarnost ostalih dionika i očekujemo da se tijekom glavne turističke sezone cijene ulaznica za nacionalne parkove i kulturne ustanove ne povećavaju te da se obustave trenutna ograničenja broja putnika na putničkim brodovima, zaključio je Fain.