Obraćanje premijera

Andrej Plenković se obratio javnosti: Razumijem nezadovoljstvo, ali naši prioriteti su zdravlje naših sugrađana, radna mjesta i proizvodnja

P. N.

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Predložit ćemo izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, radi prekršajnih sankcija. To radimo nerado, ali taj alat je danas potreban kako odgovorno ponašanje velike većine ne bi ugrožavali neodgovorni pojedinci.Hrvatskoj javnosti večeras se obratio premijer Andrej Plenković, povodom novih epidemioloških mjera koje stupaju na snagu od ponovoći. Ovo je sadržaj premijerovog obraćanja javnosti.


“Od večeras u ponoć na snagu stupaju nove, strože mjere. Njima je cilj zaštititi zdravlje, spasiti živote ljudi i smanjiti opterećenje zdravstvenog sustava. Moramo ponovno osvijestiti opasnost koja prijeti od ovog virusa. Jedna od devet hospitaliziranih osoba nažalost premine. Nove mjere bit će na snazi do 21. prosinca, a možda i duže.


Razumijem nezadovoljstvo svih onih koji će morati privremeno obustaviti svoje poslovanje. Ove mjere obuhvatit će oko 80 tisuća ljudi, odnosno oko 5.5 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj. I ovaj će put vlada donijeti novi paket mjera za potporu gospodarstvu. Nastavit ćemo s mjerom potpore za očuvanje radnih mjesta u iznosu od četiri tisuće kuna po radniku. Osigurat ćemo dodatna sredstva za COVID kredite. Tako ćemo poduzetnicima osigurati likvidnost, a donijet ćemo i nove mjere za pravičnu nadoknadu troškova.
Predložit ćemo izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, radi prekršajnih sankcija. To radimo nerado, ali taj alat je danas potreban kako odgovorno ponašanje velike većine ne bi ugrožavali neodgovorni pojedinci. Svi znamo da kakva god ogrančenja država odredi, njihova provedba bit će moguća samo ako se svi budu pridržavali mjera. Danas je to čin domoljublja i pridržavanjem svih mjera štitimo jedni druge i iskazujemo brigu za najugroženije među nama.


Dragi sugrađani siguran sam da pratite razvoj cjepiva. Vlada je osigurala sve potrebne korake kako bi osigurala potreban broj doza čim cjepivo budu dostupne. Povećat ćemo i broj testiranja kako bismo što bolje mogli suzbiti širenje epidemije.


U nedjelju počinje dočašće, kad se uoči Božića svi volimo družiti s obiteljima i prijateljima. No ove godine to neće biti moguće kao ranije. Pokažimo da smo se spremni odreći svih druženja koja nisu nužna. U ovim vremenima naši prioriteti su zdravlje naših sugrađana, radna mjesta i proizvodnja. Štiteći jedni druge pobijedit ćemo zajedno. Uspjeh u borbi protiv koronavirusa je u rukama svakog od nas.”