Premije o oslobađajućoj presudi

Plenković pozdravio odluku zambijskog suda: “To je dobro za naše državljane i njihovu djecu”

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Plenković je rekao da je Hrvatska kao “odgovorna država” cijelo vrijeme pružala adekvatnu pomoć optuženim HrvatimaPremijer Andrej Plenković u četvrtak je pozdravio oslobađajuću presudu za osmero Hrvata u Zambiji, kazavši kako je Hrvatska cijelo vrijeme pružala konzularnu podršku te da će vlada izmijeniti zakon kako bi se izbjegle pravne nejasnoće.


Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je danas – sedam mjeseci od uhićenja – optužbi za trgovinu ljudima, odnosno sumnji u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.


“Pozdravljam ovu današnju odluku zambijskog višeg suda u Ndoli. Mislim da je to dobro, dobro je za naše državljane, isto tako je dobro za njihovu djecu koja imaju potrebne dokumente”, rekao je premijer u izjavi novinarima u Moldaviji, dodavši da vjeruje da će se svi oni “vrlo brzo” vratiti u Hrvatsku.
Plenković je rekao da je Hrvatska kao “odgovorna država” cijelo vrijeme pružala adekvatnu pomoć optuženim Hrvatima.


“Istodobno mi smo kao vlada, s obzirom na određene pravne nejasnoće koje su postojale, pristupili izmjeni zakona o međunarodnom privatnom pravu”, čime će se “otkloniti sve nedoumice ili pravne praznine koje su eventualno ranije postojale”, kazao je premijer, dodavši kako je zakon “ovih dana u raspravi” u Saboru.