O zadnjem Crodemoskopu

Analitičari o padu rejtinga vodeće oporbene stranke: ‘Grbin je nevidljiv, SDP neće dobiti Zagreb, a možda ni – Rijeku’

Tihana Tomičić

Arhiva NL

Arhiva NL

Ne vidim ni jedan razlog zašto bi netko sada glasao za SDP, a samim time i za Grbina. Nema nove energije, nema novih politika, kaže PR stručnjakinja Ankica MamićZAGREB  Dok se premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović međusobno bore za popularnost kao najpozitivniji političari – Plenković s preko 20 posto, a Milanović s nešto manje od 20 posto podrške javnosti po zadnjem Crodemoskopu, s tim da i njemu rejting raste, glavna oporbena stranka zastupljena je putem svog novog predsjednika Peđe Grbina sa samo 3,3 posto. Toliko građana smatra da je Grbin najpozitivniji političar, u trenutku dok HDZ kao stranka također vodi sa skoro 30 posto podrške, a SDP s Grbinom na čelu ipak bilježi lagani rast te je po prvi put nakon dugo vremena prešao 20 posto – preciznije 20,5 posto.


Nespremna oporba


No, i ovo zadnje istraživanje, kao i niz prethodnih, zapravo predsjednika Milanovića stavljaju u ravan s HDZ-ovim premijerom te se njega de facto tretira kao lidera oporbe, dok je Grbin daleko ispod tih brojki. Što je razlog tome?– Ne vidim niti jedan razlog zašto bi netko sada glasao za SDP, a samim tim i za Grbina. Nema promjena na bolje u toj stranci, nema nove energije, nema novih politika. Osim nekog tko je izravno vezan uz SDP, poslom ili slično, ne vidim tko bi danas glasao za njih, kaže komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić. Ističe kako Grbin ima i znatno bolju startnu poziciju nego je ranije imao Davor Bernardić, koji je bio izložen napadima otpočetka, no to ne koristi.


Bez kandidata u ZagrebuMeđu objašnjenjima za ovakvu situaciju može biti i stanje u Zagrebu, jer SDP u glavnom gradu nema svog kandidata za gradonačelnika, već će biti prisiljen podržati Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo, što je u svojim izjavama i jučer ponovo kao opciju potvrdio šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.
– SDP može izaći sam i pobijediti, ali ne želi riskirati, rekao je Maras.


– Grbin zapravo čak i ne živi u Zagrebu, on nije u svakom trenutku dostupan javnosti, to je problem, kaže Mamić. Što se tiče saborskog rada stranke, kaže kako je loše što je i na interpelaciju za ministra Tomislava Ćorića oporba došla potpuno nepripremljena, uz nekoliko iznimaka.


– Oni samo čitaju novine i onda to prepričavaju u Saboru. Više za društvo znače mediji koji otkrivaju afere, nego cijela ovakva oporba, ističe Ankica Mamić. Po njoj, znakovito je da i HDZ stagnira na oko 30 posto, jer se ljudi sada bave zdravljem, no na proljeće, u trenutku kad se koronakriza smiri te održe lokalni izbori, bit će stani-pani i za HDZ i za SDP.


Nema novih politika


– Jasno je da SDP neće dobiti Zagreb, ni Osijek ni Split, a pitanje je hoće li dobiti i Rijeku. No, s druge strane HDZ će se tada suočiti sa snažnom gospodarskom krizom kao posljedicom korone. Zato će taj trenutak možda biti onaj u kojem se oporba može pokušati nametnuti nekim novim politikama. No, ja te politike ne vidim, kaže Mamić.I komunikacijski stručnjak Krešimir Macan misli kako je problem to što SDP ne komunicira teme koje istinski zanimaju građane.


– Ne zanimaju ljude ustavne tužbe ni interpelacije, nego konkretne teme: božićnice, plaće, epidemiološke mjere. Ni u jednoj od tih tema nema SDP-a, kaže Macan. On ističe i kako je dojam da Grbina nema dovoljno u javnosti.


– Niz je tu krivih procjena u vrhu SDP-a, i to građani vide, govori Macan.
I doista, krajem prošlog tjedna SDP je održao sjednicu Predsjedništva o kojoj po prvi put nije uopće obaviještena javnost – nije bilo izjava, niti priopćenja. SDP kao da se zatvorio u klauzuru, a po anketama javnost kažnjava takvu slabu vidljivost.