Što smo vidjeli

Analitičari nakon ove debate dali prednost Milanoviću: ‘Smirio je karakter i sadržajno dominirao’

Tihana Tomičić

Foto Boris Scitar / Petar Glebov PIXSELL / Darko Jelinek

Foto Boris Scitar / Petar Glebov PIXSELL / Darko Jelinek

Očito su kandidati dosta naučili iz prošlog sučeljavanja, pa je Milanović ipak manje vrijeđao, a i ona je bila bolja u sadržaju. Ako ćemo nešto pamtiti, to je da je Milanović "spalio vanjsku politiku", kao i njenu obranu oko kredita, gdje se nepotrebno zapetljavala. On je bio bolji u argumentaciji, a ona u držanju, kaže PetrovićPo mišljenju analitičara koje smo kontaktirali nakon debate, Zoran Milanović u prednosti je pred Kolindom Grabar-Kitarović: njegov smireniji nastup od onoga na RTL-u pokazao je da je i retorički i sadržajno jači od HDZ-ove kandidatkinje, i da se moraju kladiti, upravo bi on bio njihov favorit. Glavni razlog je, kažu, da Milanović takvim istupom može “uhvatiti” više neodlučnih birača centra nego aktualna predsjednica.


Tako analitičar Ivica Relković smatra da su u ovo blagdansko vrijeme debate vrlo bitne za mobiliziranje birača, a Milanović na njima sa svojim prednostima može privući više ljudi. Snizio je ton za dvije oktave i napokon pokazao sadržaj, kaže Relković, po kojemu je Grabar-Kitarović bila nešto hrabrija nego na prvoj debati, i ozbiljno mu parirala u duelima, pri čemu joj je odgovarala forma kratkih replika.


– Nakon druge debate možemo reći da smo se svi zajedno napokon sadržajno odmakli prema naprijed, napokon se govori i o nekim programima, ovlastima. Za Milanovića je prednost što se pokazuje kao širok, otvoren političar, i time može dobiti više neodlučnih birača, kaže Relković. Po njemu dobro je da se i manje ideologizira, što smanjuje antagonizam oba kandidata prema suparničkim strankama, pri čemu je Grabar-Kitarović više usidrena u svoju stranku iz koje dolazi nego Milanović, i to njemu pogoduje na ovim izborima.
– Da je Milanović bio ovakav na RTL-u, ja bih ga već proglasio neupitnim favoritom, ali pričekajmo treću debatu i nedjelju, kaže Relković.


Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić ističe da je HDZ-ova kandidatkinja pokazala nepoznavanje načina na koji se puni državni proračun, pri čemu je Milanović kao bivši premijer sa velikim iskustvom u toj temi uvelike dominirao. Po njoj, Grabar-Kitarović cijelo je vrijeme imala tremu i bila nesigurna, a probjel u cjelini je da se opet zapravo nije moglo čuti ništa novo ni od jednoga kandidata.


– Nema tu razgovora o viziji kako će Hrvatska izgledati za deset godina, a čak se vrlo nemušto razgovara o tako ozbiljnoj temi kao što je porezna politika ili predstečajne nagodbe. Milanović je suspregao svoj karakter, i sadržajno dominirao, kaže Mamić. Po njoj, Milanović je favorit, iz više razloga: jači je u debatama, ima manje gafova, ima mogućnost dobiti dio glasova Miroslava Škore koji nisu u cjelini desni, a i statistike pokazuju da hrvatski građani rado biraju predsjednika koji je u oporbi s Vladom. Uz to, Milanović je dosad jedini izazivač koji u drugi krug ulazi s pobjedom iz prvoga kruga, a Grabar-Kitarović je u silaznoj spirali. Čak ni HDZ-ova mašinerija to ne može nadoknaditi, jer ona je okrenuta njihovu članstvu, a ne širem bazenu centra.


Mario Petrović iz Millenium promocije misli ipak da su nastupi oba kandidata bila sinoć slabija nego ranije – sadržaj jest dominirao u većoj mjeri, ali dojam je da su se kandidati već ispuhali.


Milanović je bio vedriji i smiješio se, a Grabar-Kitarović ostala na svom već prepozntljivom osmijehu – jedino što je bilo novo je Milanovićev napad na njen kredit, a to je možda i uludo potrošeno vrijeme na međusobna optuživanja.


– Očito su kandidati dosta naučili iz prošlog sučeljavanja, pa je Milanović ipak manje vrijeđao, a i ona je bila bolja u sadržaju. Ako ćemo nešto pamtiti, to je da je Milanović “spalio vanjsku politiku”, kao i njenu obranu oko kredita, gdje se nepotrebno zapetljavala. On je bio bolji u argumentaciji, a ona u držanju, kaže Petrović.