IMHE

Američki znanstvenici još pogoršali prognozu za Hrvatsku: ‘Imat ćete po 3.000 slučajeva dnevno, do 1. srpnja će umrijeti preko 8 tisuća ljudi’

P. N.

Američki stručnjaci predviđaju i da će najgora situacija biti krajem travnja i u prvom dijelu svibnja kad će dnevna brojka preminulih u Hrvatskoj biti preko četrdeset, dok bi u funkciji mogli biti i do tri stotine respiratoraNeovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IMHE) iz Washingtona dodatno je pogoršao prognoze kretanja epidemije u Hrvatskoj, u odnosu na prethodnu procjenu otprije dva tjedna.


IMHE, inače, svoje procjene bazira na dostupnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, a predviđa da će u Hrvatskoj trenutna brojka od 5.872 preminule osobe s koronavirusom do 1. srpnja narasti do 8.044. Prije dva tjedna procjena broja umrlih za taj datum bila je 7.126, a prije toga 6.541.


Američki stručnjaci predviđaju i da će najgora situacija biti krajem travnja i u prvom dijelu svibnja kad će dnevna brojka preminulih u Hrvatskoj biti preko četrdeset, dok bi u funkciji mogli biti i do tri stotine respiratora. Za sredinu travnja predviđaju nam i oko tri tisuće novih slučajeva zaraze dnevno, a značajniji pad se očekuje tek u lipnju.
Što se tiče zemalja u okruženju, IMHE najgore procjene ima za Bosnu i Hercegovinu gdje je dosad umrlo 6.220 osoba, a za 1. srpnja im predviđaju preko deset tisuća mrtvih. Srbiji koja trenutno ima 5.151 žrtvu epidemije predviđaju 8.885 umrlih do početka srpnja, a Sloveniji 4.529 osoba.


Procjene američkih znanstvenika za Hrvatsku i ostale zemlje možete pogledati OVDJE.